Składniki na 20 szt
120 g masła
120 g cukru
2 jajka
1 łyżka wódki
350 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
lukier
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki ciepłej wody
1 łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki utrzeć
2 łyżki ciepłej wody
1 łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki utrzeć
Wykonanie
Masło wraz z cukrem utrzeć na gładko, a następnie cały czas ucierając dodawać pojedynczo jajka, a na koniec wódkę.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo na przemian z mlekiem i cały czas ucierać.
Gotowe ciasto jest bardzo elastyczne, nie klei się do rąk.
Dużą łyżką nabierać ciasto i formować kulki. Układać na blaszce wyłożonej papierem.
Każdą kulkę lekko spłaszczyć palcami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 10-15 minut
Wystudzić na kratce, a następnie każde ciastko od spodu posmarować lukrem.
Odłożyć do zastygnięcia i gotowe.
Oj jak ja je lubię. Porywam sobie ze dwie sztuki :-)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńSmakowite :D
OdpowiedzUsuńNie jadłam, ale wyglądają prosto i pysznie :)
OdpowiedzUsuńnie pamiętamy, kiedy ostatnio je jadłyśmy :) pycha
OdpowiedzUsuńPycha! Oj zjadłabym takie z chęcią :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają :) Takich ciasteczek nam mama nie robiła XD
OdpowiedzUsuńSam chciałbym takie w dzieciństwie zajadać, a tymczasem nigdy nie próbowałem, więc będę musiał to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńJadłam bardzo dawno temu, aż mi narobiłaś apetytu:)
OdpowiedzUsuńNo proszę, a ja tu szukam jakiś małych ciasteczek do przegryzania. A przepis jest i prosi, żeby go powtórzyć :)
OdpowiedzUsuńsmak dzieciństwa jak nic! Zawsze mieliśmy takie na podwieczorek w przedszkolu... muszę wrócić do tych czasów i zrobić takie :)
OdpowiedzUsuńNie pamiętam kiedy je ostatnio jadłam, pychotki :)
OdpowiedzUsuńTeż wieki całe ich nie jadłam... Twoje wyglądają idealnie :)
OdpowiedzUsuńFajne te ciacha. Myślałem, że amerykany piecze sie tylko z dodatkiem amoniaku. Chyba jednak są różne przepisy i ze względu na zapach wybrałbym przepis z proszkiem do pieczenia :)
OdpowiedzUsuń