Strony

Kategorie

niedziela, 13 września 2015

Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem i pieczarkami

Miałam dzisiaj wielką ochotę na gołąbki. Zrobiłam z kapusty włoskiej , mięsa i pieczarek. Jeżeli nie chcecie z mięsem możecie go pominąć. Będą gołąbki jarskie.
Siedziałam jak ten świstak i zawijałam jeden po drugim, Szło dość szybko. Udusiłam cały wielki garnek. I co... Zostało mi na jutro pięć gołąbków. Jest się z czego cieszyć, bo to znaczy, że smakowały.


Składniki:

1 duża główka kapusty włoskiej lub dwie mniejsze
700 g mięsa mielonego wieprzowego
200 g ryżu
500 g pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego
sól
pieprz
majeranek

Sos
1 puszka pomidorów
2 łyżki przecieru pomidorowego
majeranek
papryka słodka
1 ząbek czosnku
bazylia
oregano
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła klarowanego
sól
pieprz
   
Wykonanie:

Z kapusty wyciąć głąb. Włożyć kapustę do garnka, zalać wodą lekko posoloną.i gotować, a co jakiś czas zdejmować wierzchnie liście.

Farsz
Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso mielone. 1 cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle
na złoty kolor po czym dodać pieczarki starte na tarce o grubych oczkach, Smażyć aż odparuje woda, doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać do ryżu i  mięsa. Doprawić solą i pieprzem majerankiem  i dokładnie wszystko wymieszać.
Masę mięsną  nakładać na liścia i zawijać gołąbki.
Najmniejsze liście z kapusty ułożyć na dno dużego rondla, a na nich układać ściśle gołąbki.
Przykryć liśćmi kapusty i zalać wodą, aby zakrywała 3/4 gołąbków.
Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1 -1,5 h godziny.

Sos
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, na samym końcu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć bardzo krótko.
Zalać puszką pomidorów, dodać 1 szklankę wody i zagotować.
Dodać przecier pomidorowy i gotować. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości wody.
Doprawić solą, pieprzem, oregano,bazylią,papryką słodką, majerankiem.
Na talerzu polać gołąbki sosem.

gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem i pieczarkami

7 komentarzy:

  1. Jesień to u mnie czas na gołąbki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam gołąbki. Pyszne ci wyszły :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gołąbki to świetny sposób na jesienne chłodne popołudnia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gołąbki kojarzą nam się ze świętami grudniowymi :D Zawsze w tym czasie mama je robi :D Już myślami jesteśmy gdzie indziej xD

    OdpowiedzUsuń
  5. Do tej pory jadłam tylko wersję tradycyjną z mięsem mielonym i ryżem. Od niedawna chodzi za mną nieodparta chęć zjedzenia jakichkolwiek grzybów, a tu proszę...

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja również przepadam za gołąbkami ! Twoje wyglądają smakowicie, chętnie bym podkradła jednego, albo dwa ;)

    OdpowiedzUsuń