Nie oznacza to, że nie piekłam, ale jakoś brak mi sił i ochoty na pisanie.
Mam dla Was dzisiaj ciasto z przepisu s.Anastazji. Takie na czasie, bo z jabłkami.
Na blogu znajdziecie również inny pyszny jabłecznik na kruchym cieście przepis
Składniki:
Ciasto
8 jajek
200 g cukru
6 łyżek mąki pszennej
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier, a następnie żółtka.
Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia.i delikatnie wymieszać szpatułką z masą jajeczną.
Ciasto wylać na blachę o wymiarach 23x38 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30-40 minut.
Masa jabłkowa
1,5 kg jabłek
2 galaretki (dałam cytrynowe)
1 łyżka masła
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W rondlu roztopić masło i dodać jabłka. Smażyć chwilę, a następnie zdjąć z palnika i wsypać dwie galaretki.
Bardzo dokładnie wymieszać.
Masa budyniowa:
1/2 l mleka
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g masła
Z mleka odlać 1/2 szklanki i wymieszać z mąkami, cukrem, żółtkami i wlać zawartość do gotującego się mleka. Stale mieszać i gotować aż masa zgęstnieje.
Przestudzić . Masło utrzeć i dodawać stopniowo zimny budyń.
Polewa
250 g masła
1/2 szklanki cukru
3 łyżki wody
3 łyżki kakao
Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować na wolnym ogniu.
Przełożenie ciasta
Biszkopt przeciąć na dwie części.
Na jednej ułożyć warstwę jabłek, warstwę budyniu i drugą część ciasta.
Polać polewą.
Zrodło Ciasta S. Anastazji
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier, a następnie żółtka.
Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia.i delikatnie wymieszać szpatułką z masą jajeczną.
Ciasto wylać na blachę o wymiarach 23x38 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30-40 minut.
Masa jabłkowa
1,5 kg jabłek
2 galaretki (dałam cytrynowe)
1 łyżka masła
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W rondlu roztopić masło i dodać jabłka. Smażyć chwilę, a następnie zdjąć z palnika i wsypać dwie galaretki.
Bardzo dokładnie wymieszać.
Masa budyniowa:
1/2 l mleka
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g masła
Z mleka odlać 1/2 szklanki i wymieszać z mąkami, cukrem, żółtkami i wlać zawartość do gotującego się mleka. Stale mieszać i gotować aż masa zgęstnieje.
Przestudzić . Masło utrzeć i dodawać stopniowo zimny budyń.
Polewa
250 g masła
1/2 szklanki cukru
3 łyżki wody
3 łyżki kakao
Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować na wolnym ogniu.
Przełożenie ciasta
Biszkopt przeciąć na dwie części.
Na jednej ułożyć warstwę jabłek, warstwę budyniu i drugą część ciasta.
Polać polewą.
Zrodło Ciasta S. Anastazji
kilimandżaro
Ładnie wygląda. ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasto:)
OdpowiedzUsuńKuszące. Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, porywam sobie kawałek bo właśnie piję kawkę :-)
OdpowiedzUsuńWszystkie chwalą a ja będę malkontentem na garnek i kopyść kto to odwali tyle roboty przy tym cieście. Hi, może któraś z powyższych dam upiecze i prześle szybką pocztą ten smakołyk. Osobiście zrobię ale poczekam na szarą renetę
OdpowiedzUsuńNie ma tak wiele pracy przy nim. Biszkopt szybko się piecze, a reszta w tym czasie się robi i gotowe. Pozdrawiam :)
UsuńBędę malkontentem chętnie to posmakuję ale tak dużo roboty przy tym cieście. A może z powyższych dam upiecze i prześle szybką pocztą. Osobiście poczekam jak będzie szara reneta.
OdpowiedzUsuńSmaczne ale poczekam na szarą renetę.
OdpowiedzUsuńMmmm... Wygląda cudnie
OdpowiedzUsuńZapraszam:
http://nackany-zeszycik.blogspot.com/
Pysznie kusisz.
OdpowiedzUsuńCiasto super!
Kocham ciacha z jabłkami, szarlotka z cynamonem i orzechami to zdecydowanie moje ulubione. Takiego jednak nie jadłam nigdy, nawet podobnego.
OdpowiedzUsuńZapraszam na www.livingonmyown.pl
smakowite ciacho :)
OdpowiedzUsuńCiacho z takimi warstwami zawsze będzie rozchwytywane :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to ciasto- masa z jabłek i galaretki jest przeeee:)
OdpowiedzUsuń