Składniki
1/4 szklanki ciepłej wody
560 g mąki
8 g suchych drożdży
100 g masła
1 szklanka mleka (250 ml)
1/4 łyżeczki soli
4 łyżki cukru
1 jajko
dodatkowo
2 łyżki miękkiego masła
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki cynamonu
lukier
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki ciepłej wody
Wszystko razem utrzeć.
Wodę wlać do kubeczka, wsypać 1 łyżeczkę cukru i suche drożdże.
Poczekać aż lekko się zrobią puszyste.
Masło roztopić i ostudzić.
Do miski wlać mleko, wbić jajko i roztopione masło. Wszystko wymieszać.
Mąkę przesiać i wymieszać z solą z cukrem. Dodać do miski z mlekiem i dokładnie wyrobić ciasto.
Będzie się troszkę kleić, ale tak ma być.
Uformować z ciasta kulę, posmarować delikatnie oliwą. Nakryć miskę folią spożywczą oraz ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Na posypaną mąką stolnicę wyłożyć ciasto i rękoma uformować prostokąt o wymiarach blaszki 23x38 cm
Posmarować ciasto miękkim masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Zwinąć ciasto w rulon wzdłuż dłuższego brzegu.
Pokroić na 15 równych kawałków i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Układamy ciasto przekrojoną częścią do góry. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy delikatnie bułeczki mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20- 30 minut.
Po wystudzeniu polać lukrem.
odrywane bułeczki cynamonowe
Bardzo lubię takie bułeczki:)
OdpowiedzUsuńPyszne. Mi kucharzenie zawsze pomaga się odstresować :-)
OdpowiedzUsuńPracuś z Ciebie. Ale to dobrze. Ja też mimo zmęczenia wchodzę do kuchni i jakbym była w innym świecie. Tak jak Ty zrobiłaś takie bajeczne bułeczki. Umm. Uwielbiam takie odrywane, właśnie za ich kształt :)
OdpowiedzUsuńpyszniaste - chętnie byśmy po nie sięgnęły :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią oderwałabym sobie klika:)
OdpowiedzUsuńCynamon musi nadawać cudowny smak:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Ja też choćbym nie wiem jak zmęczona była to nogi same mnie prowadzą do kuchni ;)
OdpowiedzUsuńNo, dobra bułki na pewno nie tylko z wyglądu są wspaniałe, ale mi brzuch rośnie i chyba tylko dla sztuki upiekę. Upiekę to na oglądaniu i wąchaniu się nie skończy.
OdpowiedzUsuńSuper! Cynamon kochamy więc nam pasują taki bułeczki :)
OdpowiedzUsuń