Strony

Kategorie

sobota, 5 września 2015

Racuchy z jabłkami

Zrobiłam takie puszyste, mięciutkie,pyszne .....
Racuchy drożdżowe z jabłkami. Zróbcie koniecznie, bo znikają z talerzy bardzo szybko. Można je zrobić z jabłkami lub gruszkami.  Ja usmażyłam je na obiad, ale możecie podać również na śniadanie.
Ja posypałam cukrem pudrem, ale można podać ze śmietaną.
Polecam!

Składniki
500 g mąki
1,5 szklanki mleka
3-4 łyżki cukru
30 g świeżych drożdży
2 jajka
1 łyżka wódki
1 łyżeczka jogurtu
2 jabłka
sól

olej do smażenia
cukier puder do posypania

Drożdże pokruszyć i wymieszać z jogurtem , 1 łyżką cukru i odstawić do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę,dodać ciepłe mleko,cukier,jajka,wódkę,sól i wyrośnięte drożdże.
Wszystko wyrobić drewnianą łyżką. Ciasto powinno odchodzić od łyżki.
Jabłka pokroić na plasterki i dodać do ciasta.
Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką ciasto.
Smażyć na wolnym ogniu z dwóch stron na złoty kolor.
Odsączyć na ręczniku papierowym i podawać posypane cukrem pudrem.

racuchy z jabłkami

8 komentarzy:

  1. Racuszki, które smażyliśmy na okrągło kiedy dzieciaki były małe, bo je uwielbiały:) My też pamiętamy ich smak ze swojego dzieciństwa:)
    Pięknie wyglądają i pachną nawet z fotki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze! Uwielbiam zapach w kuchni przy smażeniu racuszków:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. dobrze proszę szanownej mistrzyni czy będą tak smaczne racuchy jak usmażę na maśle klarowanym. I co czcigodna pani na to.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ci wyszły, takie pulchniutkie :-)

    OdpowiedzUsuń