Racuchy drożdżowe z jabłkami. Zróbcie koniecznie, bo znikają z talerzy bardzo szybko. Można je zrobić z jabłkami lub gruszkami. Ja usmażyłam je na obiad, ale możecie podać również na śniadanie.
Ja posypałam cukrem pudrem, ale można podać ze śmietaną.
Polecam!
Składniki
500 g mąki
1,5 szklanki mleka
3-4 łyżki cukru
30 g świeżych drożdży
2 jajka
1 łyżka wódki
1 łyżeczka jogurtu
2 jabłka
sól
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Drożdże pokruszyć i wymieszać z jogurtem , 1 łyżką cukru i odstawić do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę,dodać ciepłe mleko,cukier,jajka,wódkę,sól i wyrośnięte drożdże.
Wszystko wyrobić drewnianą łyżką. Ciasto powinno odchodzić od łyżki.
Jabłka pokroić na plasterki i dodać do ciasta.
Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką ciasto.
Smażyć na wolnym ogniu z dwóch stron na złoty kolor.
Odsączyć na ręczniku papierowym i podawać posypane cukrem pudrem.
racuchy z jabłkami
Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńRacuszki, które smażyliśmy na okrągło kiedy dzieciaki były małe, bo je uwielbiały:) My też pamiętamy ich smak ze swojego dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają i pachną nawet z fotki:)
Najlepsze! Uwielbiam zapach w kuchni przy smażeniu racuszków:)))
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś smaku mniamm:)
OdpowiedzUsuńdobrze proszę szanownej mistrzyni czy będą tak smaczne racuchy jak usmażę na maśle klarowanym. I co czcigodna pani na to.
OdpowiedzUsuńLepszy będzie smalec
UsuńWspaniałe ci wyszły, takie pulchniutkie :-)
OdpowiedzUsuńRacuchy zawsze dobre :)
OdpowiedzUsuń