Lubicie mięso z indyka? Jedni mówią, że jest suche, inni się nim zachwycają. Ja uważam , że dobrze zrobiony indyk wcale nie jest suchy. Przekonać się możecie pod warunkiem , że wypróbujecie ten przepis.
Nie wymaga wiele pracy. Ja kupiłam już udka indycze bez kości, ale można w łatwy sposób kość usunąć sami. Inny mój przepis na mięso z indyka znajdziecie Tutaj
Składniki:
2 udka indycze
4 łyżki majonezu
2 duże pory
3 łyżki śmietany
100 g żółtego sera
1 łyżka masła
sól
pieprz
Udka po usunięciu kości rozłożyć na płasko i rozbić delikatnie.. Powstanie nam w ten sposób duży kotlet, który dzielimy na pół. To samo robimy z drugim udkiem.
Mięso oprószyć solą i pieprzem po czym ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem.
Każde udko posmarować po wierzchu łyżką majonezu.
Pora pokroić w półplasterki i dodać do niego ser starty na tarce o grubych oczkach.
Wymieszać , doprawić solą i pieprzem, a następnie ułożyć na mięsie.
Wierzch pora posmarować śmietaną lekko posoloną.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż mięso będzie miękkie. W przypadku gdy por zacznie nam zbyt mocno się przyrumieniać należy przykryć naczynie folią aluminiową.
udka z indyka pod pierzynką z pora
Ciekawy pomysł na smakowite mięsko:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny obiadek :-)
OdpowiedzUsuńAle smakowite połączenie :)
OdpowiedzUsuńA ja akurat dziś chcę indyka zrobić na obiad ! I zastanawiam się cały dziś jak go przyrządzić :) A ta propozycja wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńJeżeli to pora na pora na nóżkach to smak takich udek pod kołderką wart trudu przyrządzenia. W sobotę z rana jestem na targu a wieczorem zrobię kołderkę dla udek. Życz mi powodzenia w tych trudach Pani.
OdpowiedzUsuńŻyczę powodzenia, warto , bo smacznie :)
UsuńJaka smietana?
OdpowiedzUsuń