poniedziałek, 2 marca 2015

Zapiekane kotlety z indyka.

Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego z indyka
1 bułka
1 szklanka mleka
1 ząbek czosnku
2 łyżki mąki
250 ml śmietany kremówki
100 g żółtego sera
sól
pieprz
olej do smażenia

Wykonanie:

Bułkę namoczyć w mleku.
Mięso włożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, drobno posiekany czosnek,
sól, pieprz.
Wymieszać na jednolitą masę.
Łyżką nabierać małe kotleciki i obtoczyć w mące.
Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor z obu stron.
Przełożyć kotleciki do naczynia żaroodpornego, zalać śmietaną i
posypać startym serem.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 40 minut.





14 komentarzy: