niedziela, 1 marca 2015

Sernik z rosą

Składniki:

Ciasto:

300 g mąki
125 g masła
2 żółtka
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki zimnej wody


Ser:
1 kg sera w wiaderku
1 budyń śmietankowy bez cukru
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
2 całe jajka
4 żółtka
1 szklanka cukru
rodzynki

Piana:
6 białek
1 szklanka cukru

Wykonanie:

Ciasto.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone drobno masło i pozostałe składniki.
Wszystko zagnieść na jednolite ciasto.
Blaszkę 32x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dno blachy wyłożyć rozwałkowane ciasto.

Ser:
Do miski włożyć ser, dodać cukier, dwa całe jajka i 4 żółtka. Zmiksować.
Dodać pozostałe składniki i miksować do połączenia się składników.
Ser wylać na ciasto.
Wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50 min, a następnie
wlać na ser białka ubite z cukrem na sztywną pianę. Piec ponownie około 15 minut.
Piana musi być przyrumieniona, ale żeby się nie zrobiła beza.
Wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Po pewnym czasie zaczną się na wierzchu ciasta pojawiać kropelki rosy.








29 komentarzy:

  1. Poproszę o kawałek do herbatki :) Uwielbiam taki sernik.

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam to ciasto...i bardzo, bardzo lubię:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. KLASYKA! Taka smakuje najbardziej :D
    Chociaż za pianką z białek to nie przepadamy :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo dostojnie :) Sernik mojej cioci wygląda bardzo podobnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały serniczek. Wyszedł Ci idealnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeden z najpyszniejszych serniczków, uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w domu bardzo szybko znika :)

      Usuń
  7. Bardzo proste i przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale smakowity serniczek. Wygląda idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda wspaniale! Ależ za mną chodzi takie cudeńko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam szybko się robi i super smakuje :)

      Usuń
  10. A tą pianę to daje sie na gorący sernik czy musi najpierw przestygnąć i dopiero piane i znowu do piekarnika?? ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pianę dodajemy przed samym końcem pieczenia. Wlewamy na gorący sernik i pieczemy około 10 -15 minut

      Usuń
  11. Dziękuję bardzo,będę eksperymentować zaraz ...

    OdpowiedzUsuń