Ja w przeciwieństwie do Niego lubię zupy, szczególnie w chłodne dni.
Dzisiaj miałam ochotę na zupę ogórkową. Szast prast i była gotowa.
Zupy gotuję zawsze na wywarze z kości, rosole lub wywarze warzywnym.
Składniki:
1 kość schabowa
2 średnie marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
1 słoik litrowy ogórków kiszonych
4 średnie ziemniaki
2 łyżki posiekanego koperku
200 ml kwaśnej śmietany
1 liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
sól
pieprz
Do garnka włożyć kość i zalać 3 litrami wody. Gotować około 1 godziny.
Marchewkę, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach , ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Do wywaru dodać starte i pokrojone warzywa oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw, a następnie dodać ogórki starte na tarce , sól, pieprz, majeranek i gotować około 7-8 minut . Na koniec dodać koperek i śmietanę.
Ja śmietanę dodaję już na talerzach.
zupa ogórkowa
Klasyk i nasza ulubiona zupa:)
OdpowiedzUsuńZupę ogórkową uwielbiam od dzieciństwa. Moja mama gotowała ją zawsze z ryżem i taką lubię najbardziej. Dzięki za przypomnienie, bo dawno jej nie jadłam i mi się zatęskniło :) Twoja wygląda tak świeżo i pysznie, że gotuję już dzisiaj! :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie, z ryżem to też mój smak dzieciństwa. Bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńRównież i dla nas jest to smak dzieciństwa :D
OdpowiedzUsuńTo prawda. Jesień i zupa to dobre połączenie. Są cudowne na rozgrzanie :)
OdpowiedzUsuńPyszna zupka :)