Strony

Kategorie

piątek, 25 września 2015

Pierogi z dynią

Pierogi , pierożki  uwielbiam. Gorzej jednak z ich robieniem. Nie lubię ich kleić. Siedzę jak ten świstak i kleję, kleję .... Aż tu patrzę jest 100 sztuk. Zawsze robię z podwójnej porcji ciasta i mrożę. Czasami warto mieć rezerwę w lodówce, kiedy nie ma się ochoty na gotowanie lub brak czasu. Wyciągam woreczek, gotuję i obiadek gotowy.
Dzisiaj zrobiłam pierożki z dynią, w końcu to dynia teraz króluje na bazarach.

Składniki:

Ciasto
3 szklanki mąki
1,5 szklanki wrzącej wody
1 łyżka oleju
1,2 łyżeczki soli

Farsz
250 g puree z dyni
200 g twarogu półtłustego lub chudego
1 łyżka cukru (lub według własnego smaku)
1 łyżka cukru waniliowego

Do polania
100 g masła
2 łyżki bułki tartej
Masło roztopić na patelni , wsypać bułkę. Smażyć aż się przyrumieni stale mieszając.


Jak przygotować puree z dyni
Dynię podzielić na mniejsze kawałki wraz ze skórą. Włożyć do naczynia żaroodpornego , nakryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C około 1 godziny lub dłużej, zależy od wielkości naszych kawałków dyni.
Można sprawdzić czy dynia już upieczona, wkładając wykałaczkę w miąższ. Musi wejść jak w masełko.
Dynię studzimy, obieramy ze skóry, odciskamy wodę i miksujemy  na gładko.

Puree z dyni mieszamy z twarogiem, cukrem i ugniatamy widelcem na gładko.

Na stolnicę wsypać mąkę, sól i dodać olej.
Mieszając nożem wlewać wrzącą wodę, a następnie zagnieść ciasto w razie potrzeby lekko podsypując mąką. Ciasto musi być gładkie i elastyczne.
Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30  minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na placek. Wyciąć szklanką kółka i na każde kółko nałożyć farsz po czym złożyć na pół i skleić pieroga
W garnku zagotować wodę, posolić i do wrzącej wody wrzucać pierogi. Zamieszać delikatnie drewnianą łyżką. Od momentu , kiedy wypłyną na powierzchnię wody gotować 2-3 minuty.
Wyjąć łyżką cedzakową.
Polać masełkiem z bułką tartą

Smacznego!

pierogi z dynią


9 komentarzy:

  1. Uwielbiam pierożki. A z tym nadzieniem to z pewnością są bardzo pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Biorę się za nie w przyszłym tygodniu i basta. A ze skóry robię jesienny wazon. I kropka.

    OdpowiedzUsuń
  3. O! Pierożki to dobry pomysł - właśnie dziś mam wolne i zastanawiałam się co zrobić na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ! A jak smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł, muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robimy takie! Są pyszne! Zawsze na świątecznym stole mamy takie z serem oraz z dynią :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Też nie lubię kleić pierogów, ale jeść takie domowe uwielbiam! Z dynią jeszcze nigdy nie robiłam. Ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń