Dzisiaj zrobiłam pierożki z dynią, w końcu to dynia teraz króluje na bazarach.
Składniki:
Ciasto
3 szklanki mąki
1,5 szklanki wrzącej wody
1 łyżka oleju
1,2 łyżeczki soli
250 g puree z dyni
200 g twarogu półtłustego lub chudego
1 łyżka cukru (lub według własnego smaku)
1 łyżka cukru waniliowego
Do polania
100 g masła
2 łyżki bułki tartej
Masło roztopić na patelni , wsypać bułkę. Smażyć aż się przyrumieni stale mieszając.
Jak przygotować puree z dyni
Dynię podzielić na mniejsze kawałki wraz ze skórą. Włożyć do naczynia żaroodpornego , nakryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C około 1 godziny lub dłużej, zależy od wielkości naszych kawałków dyni.
Można sprawdzić czy dynia już upieczona, wkładając wykałaczkę w miąższ. Musi wejść jak w masełko.
Dynię studzimy, obieramy ze skóry, odciskamy wodę i miksujemy na gładko.
Puree z dyni mieszamy z twarogiem, cukrem i ugniatamy widelcem na gładko.
Na stolnicę wsypać mąkę, sól i dodać olej.
Mieszając nożem wlewać wrzącą wodę, a następnie zagnieść ciasto w razie potrzeby lekko podsypując mąką. Ciasto musi być gładkie i elastyczne.
Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na placek. Wyciąć szklanką kółka i na każde kółko nałożyć farsz po czym złożyć na pół i skleić pieroga
W garnku zagotować wodę, posolić i do wrzącej wody wrzucać pierogi. Zamieszać delikatnie drewnianą łyżką. Od momentu , kiedy wypłyną na powierzchnię wody gotować 2-3 minuty.
Wyjąć łyżką cedzakową.
Polać masełkiem z bułką tartą
Smacznego!
pierogi z dynią
Uwielbiam pierożki. A z tym nadzieniem to z pewnością są bardzo pyszne :-)
OdpowiedzUsuńświetny przepis :)
OdpowiedzUsuńBiorę się za nie w przyszłym tygodniu i basta. A ze skóry robię jesienny wazon. I kropka.
OdpowiedzUsuńO! Pierożki to dobry pomysł - właśnie dziś mam wolne i zastanawiałam się co zrobić na obiad :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ! A jak smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńRobimy takie! Są pyszne! Zawsze na świątecznym stole mamy takie z serem oraz z dynią :D
OdpowiedzUsuńTeż nie lubię kleić pierogów, ale jeść takie domowe uwielbiam! Z dynią jeszcze nigdy nie robiłam. Ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńPychotka!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)