Strony

Kategorie

środa, 23 grudnia 2015

Pierogi pieczone z kapustą i pieczarkami

Moje ulubione pierogi, ale nie tylko w smaku. Bardzo łatwo pracuje się z tym drożdżowym ciastem.
Sklejanie ich nie stanowi żadnego problemu. Dużo bardziej wolę kleić te pierogi niż takie klasyczne.
Może trochę marudzę :), ale uwierzcie, że nie cierpię kleić pierogów. Robię je często, ale wtedy siedzę jak ten świstak i zawijam farsz w ciasto. Jednak smak wynagradza te trudy i zawsze się wraca i robi kolejne.
Jeśli macie ochotę na pierogi tradycyjne to zapraszam tutaj

Składniki

Ciasto
500 g mąki pszennej
2 jajka + 1 jajko do smarowania pierogów
3/4 szklanki mleka
30 g świeżych drożdży
100 g masła
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru


Farsz

400 g kapusty kiszonej
250 g pieczarek
1 duża cebula
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz

Kapustę ugotować w wodzie do miękkości. U mnie trwało to około 30 minut. Odcedzić na sicie i odcisnąć dobrze wodę w dłoniach.
Posiekać drobno nożem.
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na patelni roztopić masło i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać pieczarki i smażyć aż wyparuje woda. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z poszatkowaną kapustą

Ciasto
Zaczynamy od przygotowania rozczynu .Drożdże wraz z jedną łyżką cukru i trzema łyżkami mleka rozetrzeć na gładko i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać do miski, wbić jajka, masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Dodać ciepłe mleko, sól , wyrośnięte drożdże i wszystko wyrobić na gładkie ciasto.
Podzielić je na dwie części. Jedną rozwałkować na placek i szklanką (moja miała średnicę 8 cm) wycinać kółka,. (Potem powtórzyć to z drugą częścią ciasta)
Na każde kółko nałożyć farsz i skleić ciasto.Układać pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić na chwilę do wyrośnięcia,a następnie posmarować roztrzepanym jajkiem każdego pieroga i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą rumiane.
Studzić na kratce.
Z przepisu na ciasto skorzystałam z bloga http://margarytka.blogspot.com/




pierogi pieczone z kapustą i pieczarkami




8 komentarzy:

  1. Też nie lubię lepić pierogów, te drożdżowe też są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczone pierogi wolę o wiele bardziej od tych tradycyjnych, gotowanych :) A takie z kapustą i pieczarkami to w ogóle są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierogi uwielbiamy ale takich pieczonych jeszcze nie jadłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszą być pyszne :-) życzę wspaniałych i rodzinnych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie pierogi z ciasta drożdżowego robi się dużo lepiej niż tradycyjne. Porywam kilka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Spokojnych, radosnych, spędzonych w gronie najbliższych, świąt! :)

    OdpowiedzUsuń