Zawsze przygotowuję karpia tradycyjnie tak jak się robiło u mnie w domu. Smażony w panierce. Prosto i smacznie. Prócz karpia na moim stole goszczą inne ryby gdzie przepisy na nie znajdziecie tutaj , a stopniowo będzie ich przybywać.
Składniki
1 karp o wadze około 1,5 kg
2 duże cebule
1 cytryna
sól
pieprz
bułka tarta do panierowania
mąka do panierowania
2 jajka
olej do smażenia
Karpia oczyścić i pokroić w na dwa płaty, krojąc od głowy wzdłuż kręgosłupa lub w dzwonki.
Skropić wyciśniętym sokiem z cytryny oprószyć solą i pieprzem.
Cebulę pokroić w piórka i przykryć nią rybę.
Naczynie przykryć szczelnie i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
Do jednej miseczki wybić jajka i roztrzepać, do drugiej wsypać mąkę, a do trzeciej bułkę tartą .
Każdy kawałek karpia obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiany kolor.
tradycyjny karp smażony
O to u pani już wigilia proszę proszę zastosuję ale 24.12 015 Życzę WESOŁYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA
OdpowiedzUsuńJeszcze nie ma u mnie Świąt, ale przepis już się pojawił. Życzę również Wesołych Świąt
UsuńNie jesteśmy fankami karpia ale na święta kawałek zjemy tak dla tradycji :)
OdpowiedzUsuńNa Wigilii karp obowiązkowo! :)
OdpowiedzUsuńU mnie pieczony w panierce, smakuje zawsze najlepiej :)