Strony

Kategorie

czwartek, 10 grudnia 2015

Zapiekanka makaronowa z mięsem

Kolejna zapiekanka. i pyszny szybki obiad. Tym razem zrobiłam z makaronem i mięsem mielonym . Smakuje jak lazania.
Bardzo ładnie się kroi i nie rozpada się.
Jeśli macie ochotę na inne zapiekanki w moim wykonaniu to zapraszam tutaj
W sobotę ubieram choinkę i zaczynam przygotowywać potrawy świąteczne, bo już chyba czas.
A Wy kiedy ubieracie choinkę?
Mam nadzieję, że w tym roku pogoda na Święta dopisze i spadnie śnieg.
A teraz zapraszam na zapiekankę.

Składniki
400 g makaronu falbanki
500 g mięsa mielonego wieprzowego
2 średnie cebule
2 łyżki masła klarowanego
1 puszka pomidorów
2 ząbki czosnku
200 ml śmietany dałam 18%
1 łyżeczka majeranku
4 cienkie plasterki sera żółtego
ostra papryka
słodka papryka
sól
pieprz

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Masło rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać czosnek drobno posiekany i chwilę smażyć. Do podsmażonej cebulki dodać mięso mielone i smażyć aż ściemnieje. Na koniec doprawić solą, pieprzem słodką papryką, ostrą papryką i majerankiem. Gotowe mięso wymieszać z makaronem i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Śmietanę wymieszać z puszką pomidorów, doprawić solą i pieprzem. Polać zapiekankę tak, aby sos przykrył makaron.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C . Po wyjęciu zapiekanki na gorącą ułożyć paski sera tworząc kratki.
Smacznego

zapiekanka makaronowa z mięsem



11 komentarzy:

  1. Lubię takie zapiekanki, często jadam na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No, w świątecznym czasie nawet zapiekanka mięsna ma kratkę jak z ciacha. To lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Choinkę ubieramy w Wigilię :) A zapiekanka apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ee.. choinkę to w ostatnim tygodniu ubieram- żeby nie zdążyła mi się znudzić :D
    Aj, uwielbiam takie obiadki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Choinkę mamy już ubraną. Wydłużamy sobie tym samym najpiękniejszy czas - oczekiwania na święta, rozjaśniamy szarość jesieni, wprowadzamy dobry nastrój:)
    Zapiekanka z pewnością by nam smakowała, bo jest w niej wszystko to, co lubimy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapiekanka prezentuje się super, pyszny obiad :) Ja choinkę ubieram w ostatnim tygodniu przed Świętami i wtedy też zaczynam przygotowywać potrawy. Wcześniej zaczynam tylko sprzatanie żeby wyrobić się ze wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń
  7. My pewnie ubierzemy choinkę dzień przed Wigilią ale przygotowania zaczną sie duuuużo szybciej :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile czasu w tych 180 stopniach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do momentu aż zapiekanka będzie z wierzchu ścięta i lekko rumiana

      Usuń