Pieczemy jedno ciasto dwukolorowe z jabłkami, a na wierzch przygotowujemy masę budyniową.
Polewamy polewą i mamy wspaniałą blaszkę pysznego ciasta.
Do tego ciasta można wykorzystać dowolne owoce. Ja zrobiłam z jabłkami, ale równie smaczne jest z gruszkami czy wiśniami. Polecam Wam również inne pyszne ciasto z owocami Krokodyle oczy
Polecam!
Żródło Ciasta S. Anastazji
Ciasto
250 g masła
250 g cukru pudru
300 g mąki tortowej
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
2 płaskie łyżki kakao
1 kg jabłek
Masło wraz z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę, a następnie dodawać po jednym żółtku i stale ucierać.Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać mleko i wszystko zmiksować.
Ciasto podzielić na dwie równe części.
Do pierwszej dodać 2/3 ubitej piany z białek i delikatnie wymieszać.
Na blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia wlać ciasto.
Do drugiej części ciasta dodać resztę piany i kakao. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na ciasto jasne.
Jabłka obrać i podzielić na ćwiartki.
Układać je na wierzchu ciasta, wciskając szerszą stroną delikatnie w ciasto.
Piec w 180 stopniach C około 40 minut. Sprawdzić patyczkiem.
Masa
2 budynie śmietankowe
5 łyżek cukru
250 g masła
1/2 l mleka
Na mleku ugotować budyń, a następnie wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę i dodawać po łyżce budyniu stale ucierając..
Wlać na upieczone i wystudzone ciasto.
Polewa
100 g margaryny (dałam masło)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
2 łyżki mleka
100 g cukru pudru
Wszystkie składniki polewy umieścić w garnuszku i zagotować na małym ogniu.
Lekko przestudzić i polać ciasto.
fale Dunaju
Rzeczywiście dość proste :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to ciacho. Wyszło ci idealne :-)
OdpowiedzUsuńCiasto wspomnienie:) obowiązkowe na każdej rodzinnej uroczystości:)
OdpowiedzUsuńWspomnień czar! <3
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to ciasto. Moja mama dziś je piekła, zamiast masy budyniowej wyłożyla masę chałwową. Pychotka!
OdpowiedzUsuńojeju uwielbiam to ciacho :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłyśmy tego ciasta a bardzo fajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNie znam tego ciasta, ale ma przeuroczą nazwę, która trafnie oddaje jego wygląd :) a ten jest zachęcający.
OdpowiedzUsuń