W 30 minut obiad gotowy, a nawet szybciej.
Lubię te małe ziarenka kuskusa ze względu na smak, ale też ma jedną wielką zaletę. Nie trzeba go gotować, wystarczy zalać wrzątkiem, odczekać chwilę i gotowe do jedzenia.
Kurczaka z kuskusem i rodzynkami polecam na obiadek.
Składniki
3 pojedyncze piersi z kurczaka
2 łyżki masła klarowanego
1 duży ząbek czosnku
250 g kuskusu
300 ml wywaru z warzyw
2-3 łyżki rodzynek
1 łyżka soku z cytryny
koperek lub pietruszkę do posypania
sól
pieprz
słodka papryka
szczypta ostrej papryki
Piersi z kurczaka opłukać i pokroić w kostkę. Sól, pieprz i papryki wymieszać , a następnie wsypać do miski z mięsem i dokładnie wymieszać.
Na patelnio rozgrzać masło , dodać posiekany drobno czosnek oraz kurczaka.
Smażyć na rumiano ze wszystkich stron.
W tym czasie do miski wsypać kuskus , dodać rodzynki i zalać gorącym wywarem.. Wymieszać, przykryć i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Po tym czasie rozdzielić ziarna widelcem, dodać sok z cytryny w razie potrzeby doprawić solą.
Dodać usmażonego kurczaka i wymieszać. Posypać pietruszką lub koperkiem.
kurczak z kuskusem i rodzynkami
Apetyczne danie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kuskus :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńA ja bardzo lubię takie połączenia! Kuskus i kurczak to po prostu musi być pyszne :)))
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :).
OdpowiedzUsuńKuskus fajnie komponuje się ze wszelkimi dodatkami ale z rodzynkami jeszcze nie jadłyśmy :)
OdpowiedzUsuńmam pytanko. Na ile osób jest taka porcja?
OdpowiedzUsuń3-4 osoby
Usuń