Strony

Kategorie

niedziela, 10 stycznia 2016

Ziemniaczany kebab

Polecam Wam pyszną zapiekankę ziemniaczano-mięsną.
Pracy przy tym daniu bardzo mało. Jak przy każdym moim przepisie :) Ostatnio mam duże problemy z poruszaniem się i staram się jak najmniej czasu stać przy kuchni. Jednak podczas gotowania relaksuję się i zapominam o towarzyszącym mi bólu. Kocham gotować i robię to z wielką przyjemnością, a potem piszę dla Was przepis, bo może ktoś będzie chciał skorzystać i ugotować jedno z moich dań.

Składniki
Mięso
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
1 mała kajzerka
sól
pieprz 
papryka słodka

Ziemniaki
6 średnich obranych ziemniaków
sól
pieprz
papryka słodka
szczypta papryki ostrej
5 łyżek oliwy


Sos
sos pozostały z ziemniaków
2 łyżki ketchupu
2 łyżeczki  przecieru pomidorowego
3/4 szklanki wody

Dodatkowo
1 czerwona papryka


Mięso włożyć do miski, dodać posiekaną drobno cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, kajzerkę namoczoną w wodzie i wyciśniętą, jajko,sól, pieprz i paprykę słodką Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę . Z mięsa formować kulki wielkości orzecha włoskiego.

Ziemniaki pokroić w grubsze plasterki włożyć je do miski dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać, 
W naczyniu żaroodpornym układać pulpecik mięsa i plasterek ziemniaka , pulpecik , plasterek ziemniaka....
Tak jak pokazane na zdjęciu nr 2 
Po bokach ułożyć pozostałe plastry ziemniaków. Na wierch pokroić w duże kawałki czerwoną paprykę.
Piec w piekarniku na grzanym do 180 stopni C do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Sprawdzić  nakłuwając widelcem.
Wszystkie składniki sosu wymieszać i wlać do zapiekanki. Piec do momentu aż ziemniaki będą miękkie, a mięso upieczone.
Podawać gorące.

ziemniaczany kebab





16 komentarzy:

  1. A to ciekawe danie:)
    Dużo zdrówka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysłowo i apetycznie! Ja też życze zdrówka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super zapiekanka :-) z chęcią taką zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. A to ciekawa potrawa ! Pyszny taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ciekawy przepis! No,no,no.. intryguje mnie zapieczenie tych ziemniaków z mięchem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam! wygląda bardzo smacznie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzisiaj zrobiłam zapiekankę.Jest smaczna ale dla mnie za tłusta.Z mielonego wytopiło się sporo tłuszczu, jeszcze ten olej z ziemniaków.Musze ją odtłuścić i będzie okey.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja nie była tłusta. Może mięso było zbyt tłuste?

      Usuń