Strony

Kategorie

sobota, 30 stycznia 2016

Żeberka duszone w kapuście kiszonej

Mięsa uduszone w jarzynach czy upieczone zawsze smakują wybornie, a jeśli odpowiednio połączymy smaki to już na samą myśl cieknie ślinka.
Nie wiem jak Wy, ale ja lubię takie dania jednogarnkowe. Nastawiam i samo się robi.
Tym razem zrobiłam żeberka duszone w kapuście kiszonej i dodatkowo z jabłkami.
Mówię Wam paluszki lizać. Kosteczki obgryzione i wszystko zjedzone.:) Nie, sama tego wszystkiego nie zjadłam :) tylko z pomocą rodzinki :)
Polecam Wam również żeberka po amerykańsku
inspiracja czasopismo Moje gotowanie

Składniki
1 kg żeberek wieprzowych
3 średnie cebule
3 łyżki smalcu
1 duże jabłko
5 plasterków boczku
500 g kapusty kiszonej
sól
pieprz
1 łyżka majeranku

Na patelni rozgrzać dwie łyżki smalcu i podsmażyć cebulkę drobno pokrojoną.
Żeberka pokroić w mniejsze kawałki , oprószyć solą, pieprzem i włożyć do cebuli.
Wlać 1/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem 15 minut, obracając co jakiś czas mięso.
Na drugiej patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu. jabłko pokroić w ósemki, usunąć gniazdo nasienne i podsmażyć na smalcu. Posypać je w czasie smażenia 1 łyżką majeranku.
Dno naczynia do zapiekania wyłożyć boczkiem. Kapustę odcisnąć z wody, a gdy jest bardzo kwaśna przepłukać zimną wodą i ułożyć na boczku.
Następnie wyłożyć żeberka wraz z cebulą , a na wierzch ułożyć podsmażone jabłko.
Całość przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 45 minut. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdźcie widelcem czy mięso jest miękkie.


żeberka duszone w kapuście kiszonej




8 komentarzy:

  1. Już bardzo dawno nie jadłam żeberek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Żeberka, na dodatek wędzone i do tego w kiszonej kapuście...pyszota:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglad przepyszny, kiedys sprubuje !dziekuje !

    OdpowiedzUsuń
  4. No właśnie dziś duszę żeberka wg w/w przepisu myślę że będzie dobra. Zawsze duszę z przyprawami i dużą ilością cebuli. Mała zmiana nie miałem boczku i dodałem innej wędzonki

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie uduszone :-) bardzo takie lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy pomysł :D Kapustę kiszoną lubimy :D

    OdpowiedzUsuń