Ciasto bardzo proste do zrobienia, puszyste i bardzo smaczne.
Ja zrobiłam z jabłkami, ale można wykorzystać dowolne owoce sezonowe np wiśnie, gruszki, truskawki....
zapewniam Was, że zawsze się udaje. Piekłam go trzy razy i zawsze jest wyrośnięty, pulchny.
To jedno z tych szybkich ciast. Polecam Wam również ciasto ucierane z owocami, które również zawsze się udaje.
Żródło ciasta s. Anastazji
Składniki
8 jajek
300 g maki pszennej
300 g cukru
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
2 jabłka lub dowolne owoce
cukier puder do posypania
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie cały czas miksując dodawać po jednym żółtku, na koniec dodać olej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko zmiksować.
Ciasto podzielić na dwie części. Białą część wyłożyć na blaszkę o wielkości 23x38 cm , wyłożoną papierem do pieczenia.
Do drugiej części dodać kakao i wymieszać. Łyżką wykładać ciemne ciasto porcjami na ciasto jasne i na ciemną część układać owoce.
Piec w 180 stopniach C około 40 minut.
Sprawdzić patyczkiem czy ciasto już upieczone.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
ciasto trzepane
Ale smakowite:)
OdpowiedzUsuńJakże łatwy przepis. A ciasto wygląda znakomicie i apetycznie :)
OdpowiedzUsuńja robię prawie taki sam tylko bez kakao a do iasta surowego dodaję jeszcę 1 lyżkę otu
OdpowiedzUsuńale kakao musi być, aby był taki efekt jaki jest
UsuńMoim zdaniem bez kakao to już będzie zupełnie inne ciasto. Smak i wygląd znacznie się zmienią :)
UsuńSuper się prezentuje! Lubię takie ciasta, są nie tylko pyszne, ale i idealne na imprezę ze względu na wygląd :)
OdpowiedzUsuńProste, a jakie efektowne :))
OdpowiedzUsuńCzy moge miec zwykla blaszke niska ?? Jak na zwykle ciasto czy musi to byc wysoka blaszka ??
OdpowiedzUsuńMoja blaszka ma bok o wysokości 6 cm
UsuńA moze byc taka zwykla czarna ok 2/3 cm????
UsuńBędzie za niska. Ciasto wyleci podczas rośnięcia
UsuńOj biedne ciasto ;) Ale pewnie jak porządnie wytrzepane to i dobre musi być ;)
OdpowiedzUsuńPyszne :)
UsuńŚwietne jest to ciasto :)
OdpowiedzUsuńWitam upiekłam wczoraj to ciasto ale wyszło bardzo suche i nie wyrosło ładnie. Co może być przyczyną? Dziękuję za odpowiedź
OdpowiedzUsuńPiekłam kilka razy zawsze tak wyrastało. Nie wiem co może być powodem.
Usuńwlej trochę wody
UsuńDziękuję za przepis, ciasto wyszło pierwsza klasa
OdpowiedzUsuńmożna piec z termoobiegiem ?
OdpowiedzUsuńMozna piec z termoobiegiem
UsuńNo no zrobię jak gosposia wróci. Tyle jajek to musi być zdrowe
OdpowiedzUsuńKiedyś babcia bardzo często je robiła ale jakoś teraz przestała.... musimy jej przypomnieć :P
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam, wyszło takie jak na zdjęciu, bardzo dobre, tylko nie wiedziałam jak podzielić jabłka, na jakie części, więc o swojemu pokroiłam i włożyłam je w ciasto.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się udało i smakowało. Jabłka najlepiej pokroić w grubsze plastry i każdy plaster i jeszcze na pół
UsuńDziękuję za odpowiedź. Już mam zamówienie od mamy na to ciasto bo jej bardzo smakowało. Pierwsze moje ciasto, przy którym było, aż tak mało pracy, a ciasto do kawy idealne. Ciasto idealne do zrobienia kiedy mamy gości tuż, tuż. Pozdrawiam.
UsuńWłaśnie wyjęłam je z pieca świetne, pięknie wyrosło tylko czekać aż ostygnie;)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakowało. Pozdrawiam
Usuń