Nie bardzo lubię zimę, bo jest zimno, ale kocham ten krajobraz zimowy. Taki bajkowy.
Pamiętam jak byłam mała to któregoś roku nasypało tyle śniegu, że chodziło się jak w labiryncie między zaspami. Teraz dzieciaki czekają na śnieg i kiedy tylko spadnie to jest wielka frajda.
Na rozgrzanie przygotowałam gorącą zupkę.
Składniki
500 g kości schabowych
2 średnie marchewki
3 gałązki selera naciowego
1 mały por
2 średnie pasternaki
1 kawałek selera
100 g pieczarek
100 g ryżu
3 łyżki przecieru pomidorowego
sól
pieprz
szczypta ostrej papryki
1 liść laurowy
Do garnka włożyć umyte kości zalać wodą i pogotować chwilę.
Warzywa pokroić w kostkę, pieczarki pokroić w plasterki i dodać do zupy, a następnie wsypać ryż. Doprawić solą pieprzem , papryką , dodać liść laurowy i przecier pomidorowy.
Gotować aż ryż i warzywa będą miękkie.
Zupę można podać ze śmietaną.
zupa z ryżem i pieczarkami
Sycąca i smakowita :)
OdpowiedzUsuńIdealna na tą zimową porę :)
OdpowiedzUsuńSuper zupka :-) idealna na zimowe obiadki :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna zupa, na pewno rozgrzeje po saneczkowych szaleństwach ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Rozgrzewająca, idealna na tą pogodę :)
OdpowiedzUsuńNam pewnie by posmakowała :)
OdpowiedzUsuńNo, zrobię bo dawno nic nie robiłem z uczuciem
OdpowiedzUsuń