Do tego krem z pomarańczy i jak to mówią "niebo w gębie"
Może i Wy na takie się skusicie i to nie tylko z okazji Walentynek, ale i w każdy inny dzień.
Nie wstawiałam innych przepisów w związku z tym świętem, bo jakoś nie przykładam się do niego zbyt mocno. Ale ciasto na weekend zawsze musi być.
Składniki
ciasto francuskie XXL (375 g )
1 jajko
3 łyżki cukru
Krem
180 ml jogurtu naturalnego
200 ml śmietany kremówki 36%
skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy
wyciśnięty sok z jednej pomarańczy
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku)
Śmietanę z cukrem ubić na sztywno. Dodać skórkę z pomarańczy , jogurt i wyciśnięty sok z pomarańczy. Wszystko zmiksować.
Żelatynę zalać 4 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Po tym czasie podgrzać ją lekko w mikrofalówce lub na kuchence, ale nie doprowadzić do wrzenia.
Wlewać pomalutku przestudzoną do kremu stale miksując.
Ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać cukrem i pokroić na kwadraty o boku około 7x7 cm
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciastka i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 15 minut.
Pow wyjęciu ostudzić i na jeden kwadrat nałożyć kremu, a następnym przykryć. Tak powstaną nam ciasteczka z kremem.
Francuska pomarańczowa kostka
Ciasto francuskie wprost kocham:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto francuskie, więc biorę bez pytania :D
OdpowiedzUsuńJa bym się tym najchętniej zajadała na śniadanie :D
OdpowiedzUsuńfantastyczny pomysł :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńAle ładnie wyglądają :D Ciasto francuskie jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńWow, jakie słodkie poduchy!:)
OdpowiedzUsuń