Danie szybkie, nie wymagające dużego nakładu pracy.
Do takiej ryby podałam ryż, ale równie dobrze smakuje ze świeżym pieczywem, ziemniakami czy makaronem. Ja przygotowałam z mintaja, ale może to być każdy filet z ryby.
Jeśli macie ochotę na tak przygotowaną rybkę to zapraszam po przepis.
Polecam również bardzo smaczną rybę po genueńsku.
Składniki
900 g filetu z mintaja
1 trawa cytrynowa
3 łyżki oliwy
3 jajka
1/2 czerwonej papryki
100 ml wywaru warzywnego
2 ząbki czosnku
1 szczypta płatków chilli
koperek
sól
pieprz
Rybę pokroić w kawałki i oprószyć ją solą i pieprzem, a następnie ułożyć ją w naczyniu żaroodpornym.
Czosnek i trawę cytrynową pokroić drobniutko i posypać rybę. całość skropić olejem. Naczynie przykryć folią i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Jajka rozbełtać z wywarem warzywnym, doprawić solą, pieprzem, płatkami chilli i wszystko wymieszać, po czym wlać na rybę.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C i piec około 30 minut.
Przed podaniem posypać koperkiem i pokrojoną w paski czerwoną papryką.
ryba zapiekana z jajkami
Wygląda pysznie :) Super pomysł na rybkę
OdpowiedzUsuńFajny przepis:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe danie :-)
OdpowiedzUsuńBrzmi to ciekawie :)
OdpowiedzUsuńTak przygotowanej ryby jeszcze nigdy nie jadłam. Bardzo ciekawy pomysł :D
OdpowiedzUsuńDawno już miałyśmy rybę na naszym talerzu :) Nabrałyśmy na taką ochoty ;)
OdpowiedzUsuńNie wiem czy mintaj dostanę ale wpisany na karteczkę zakupów
OdpowiedzUsuńMoże być dorsz lub każda inna ryba bez ości
UsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń