Oczywiście jeszcze szybciej znika. Po mojej babce już śladu nie ma, ale przepis i zdjęcie pozostało.
Może i Wy skusicie się na kakaową babę z polewą.
Zapraszam po przepis.
Składniki
3 jajka
1 szklanka maki pszennej
100 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mleka
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa
200 g śmietany kremówki
100 g czekolady mlecznej
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku stale ucierając.
Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i dodawać na przemian z mlekiem ucierając ciasto.
Formę do babki z kominem wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 45 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone, a w razie potrzeby przedłużyć czas pieczenia.
Śmietanę mocno podgrzać, ale nie gotować i zalać nią pokruszoną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia się całkowitego czekolady.
Polać babkę i udekorować posypką.
babka kakaowa ucierana
Intensywnie kakaowa;)
OdpowiedzUsuńwyglada bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda najpiękniej na świecie. Zwykle robię klasyczne, jasne babki. To jest super alternatywa na odmienienie sobie rutyny w wielkanocnym pieczeniu. Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńBardzo efektowna babka :) Świetny przepis na Święta ;)
OdpowiedzUsuńCudowna babeczka :-)
OdpowiedzUsuńBabka plus ta polewa przecudnie wygląda :D Nic tylko oblizywać palce ;)
OdpowiedzUsuńWidać, że mocno kakaowa :)
OdpowiedzUsuńPiękna! :)
OdpowiedzUsuń