Lubie mięsa pieczone w ten właśnie sposób, bo mało pracy, a efekt.. zresztą sami spróbujcie, bo warto. W moich przepisach znajdziecie również kurczaka pieczonego w rękawie (przepis), który także bardzo polecam.
Karkówkę możecie zastąpić łopatką.
Życzę Wam smacznego i zapraszam po przepis
Składniki
1,5 kg karkówki wieprzowej bez kości
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
1 średnia marchewka
sól
pieprz
słodka papryka
ostra papryka
2 łyżki masła klarowanego
Karkówkę umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem.
W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć mięso z dwóch stron po 5 minut z każdej strony. Wyjąc mięso posypać słodką i ostrą papryką.
Przełożyć mięso do rękawa foliowego , obłożyć pokrojoną w ćwiartki cebulą, ząbkami czosnku i marchewką pokrojoną w kawałki.
Rękaw związać z dwóch stron, zrobić trzy dziurki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1,5 godziny. Następnie rękaw przeciąć na górze (ostrożnie żeby się nie poparzyć parą) i piec jeszcze około 15 minut.
karkówka pieczona w rękawie
Uwielbiam takie soczyste i mięciutkie mięska! :)
OdpowiedzUsuńLubię taką upieczoną karkówkę:)
OdpowiedzUsuńKarkówkę lubię w każdym wydaniu. Nigdy nie jadłam pieczonej w rękawie. Ale takie pyszności przygotowujesz, że w Twoim wykonaniu na pewno bym zakochała się w niej od pierwszego kęsa. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię mięsa pieczone w rękawie, są o wiele smaczniejsze, niż te pieczone w jakimkolwiek naczyniu lub na blasze :)))
OdpowiedzUsuńWspaniałe mięsko ci wyszło :-) też często robię w rękawie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda jak króliczek:) hehe.
OdpowiedzUsuńMusi być super soczysta :)
OdpowiedzUsuńZobaczymy nastawiłem w piekarniku godz.14/05 24.04.2016 r. Jutro opiszę rezultaty moich dokonań
OdpowiedzUsuńOświadczam że karkówka jest prima. Czyli przepis jest jak najbardziej do stosowania. Dziękuję
OdpowiedzUsuńA ja jutro poprubuje.dam znac jak wyszlo
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na opinię.
Usuń