Na moim blogu nie ma ich jeszcze zbyt wiele, ale nadrobimy zaległości. Szczególnie, że zbliżają się święta, a u mnie zawsze w tym czasie gości pieczony sernik.
Dzisiaj sernik krakowski, który zawsze musi być z kratką z kruchego ciasta i polany lukrem.
Tak robiła moja babcia i ja tak robię.
Żrodło czasopismo Moje Gotowanie 1997
Składniki
Ciasto
1,5 szklanki mąki
2 żółtka
1/2 kostki masła
5 łyżek cukru
sól
Masa serowa
1 kg sera twarogowego tłustego
10 jajek
1,5 szklanki cukru
4 łyżki masła
100 g rodzynek
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Lukier
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki wody
wszystko razem utrzeć
Ciasto
Mąkę przesiać na stolnicę , dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto.
Uformować kulkę, owinąć folią i schłodzić w lodówce.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i odciąć 1/4 ciasta. Wyłożyć plackiem blaszkę, a pozostałą część pokroić na paseczki o szerokości około 1,5 cm.
Ser skręcić przez maszynkę dwa razy.
Żółtka oddzielić od białek. Masło stopić.
Ser miksować z cukrem dodając stopniowo po jednym żółtku. Następnie wlewać masło, wsypać rodzynki, skórkę pomarańczową, a na sam koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Masę serową wyłożyć na ciasto i ułożyć paseczki ciasta tworząc kratkę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 1 godzinę.
sernik krakowski
Przepyszny sernik, dla mnie poproszę bez rodzynek :D
OdpowiedzUsuńSerniki uwielbiam;)
OdpowiedzUsuńabsolutnie najlepsze są takie przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie :) mi chyba nigdy nie przyjedzą się serniki. Jedne z lepszych ciast. Ciekawa propozycja :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSernik najlepszy zawsze i wszędzie :D Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńHmm, lubię go :D
OdpowiedzUsuńKrakowski bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńKocham sernik, moje ulubione ciasto! :D
OdpowiedzUsuńPiękny optymalny sernik na święta OK
OdpowiedzUsuńna jakich rozmiarów blaszkę jest sernik?
OdpowiedzUsuńWitam na blaszkę 23x38 cm
UsuńDziękuję za odpowiedź :) Zaraz zabieram się za pieczenie!!
UsuńZrobię na święta
OdpowiedzUsuńNie wytrzymałam . Już w piecu haha
OdpowiedzUsuńProszę dać znać jak smakował. Pozdrawiam
UsuńSoczysty i rozpływający się w ustach. Niebo w gębie
OdpowiedzUsuńCieszę się
Usuń