Może i Wy skusicie się na taki obiadek i też przygotujecie danie z kaszą.
Powiem Wam, że ja za kaszami nie przepadam, ale od czasu do czasu mogę zjeść, a szczególnie w zapiekance, albo np. kaszę z gulaszem.
Jeśli macie ochotę na inną zapiekankę z kaszą to zapraszam tutaj
Składniki
400 g kaszy gryczanej
500 g pieczarek
500 g mięsa mielonego
2 łyżki masła klarowanego
1 cebula
250 g startego żółtego sera
sól
pieprz
papryka słodka
natka pietruszki
Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.
Dodać mięso mielone i usmażyć je doprawiając solą, pieprzem, słodką papryką .
Na drugiej patelni rozgrzać masło i usmażyć pieczarki pokrojone drobno. Doprawić je solą i pieprzem.
W naczyniu do zapiekania wyłożyć połowę ugotowanej kaszy, a następnie mięso mielone, pieczarki warstwę sera żółtego i drugą połowę kaszy.
Wierzch posypać startym serem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu aż ser się rozpuści i będzie rumiany
Po wyjęciu posypać natką pietruszki.
kasza zapiekana z mięsem
Nie zapiekałam kaszy gryczanej w taki sposób,fajny pomysł;)
OdpowiedzUsuńBardzo często robię zapiekanki, ale jakoś z kaszą chyba jeszcze nigdy nie robiłam. Super pomysł. Musiała być pyszna. :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kasze wszelakie!
OdpowiedzUsuńChyba sie skusze na ta zapiekanke z jaglana!
:)
Nigdy nie robiłam takiej zapiekanki... Dzięki za pomysł! U mnie konkurs - Zapraszam serdecznie, melodylaniella.blogspot.com
OdpowiedzUsuńTego typu zapiekanki zawsze wyglądają bardzo apetycznie :) Fajny sposób na przemyt kaszy :)
OdpowiedzUsuńBrzmi i wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł - uwielbiam kaszę gryczaną, jeszczejej nie używałam do tego typu zapiekanek :)
OdpowiedzUsuńDobrze zgoda dobry pomysł na wymianę za ziemniaki
OdpowiedzUsuńZapiekanka pyszna dziś robiłam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało i pozdrawiam ciepło
Usuń