Pamiętam jak z koleżankami po szkole chodziłyśmy na rurki z kremem. Tylko w jednym sklepiku były najlepsze. Trzeba było postać w długiej kolejce, żeby potem rozkoszować się smakiem.
Do dzisiaj wspominam ich smak i chyba zawsze będą mi się kojarzyły ze szkołą średnią. I wiecie, że kiedy zajechałam ostatnio do rodziców pojechałam sprawdzić czy są tam jeszcze te pyszne rurki. Niestety w tym miejscu powstała piekarnia, ale już bez moich ulubionych smaków.
Postanowiłam zrobić sama. Warto!
Żródło mojewypieki.com
Składniki
500 g mąki
250 g masła
250 g śmietany
Krem
600 ml śmietany kremówki
cukier puder do smaku
250 g serka mascarpone
Mąkę przesiać na stolnicę dodać zimne masło, które najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto.
Zawinąć w woreczek i schłodzić w lodówce około 1 godziny.
Ciasto podzielić na dwie części i z każdej rozwałkować cieniutki placek. Podzielić go nożem na 1,5 cm paseczki.
Na specjalne rurki przeznaczone do wypiekania rurek nawijać paski ciasta tak, aby zachodziły na siebie.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 15 minut. Muszą być przyrumienione.
Wystudzić, zdjąć z foremek.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno wraz cukrem, a następnie dodać serek i wymieszać krem do połączenia się składników.
Każdą rurkę nabić kremem. Ja robiłam to za pomocą rękawa cukierniczego i tylki.
Można również za pomocą szprycy.
rurki z kremem
Idealne, wieki ich nie jadłam... ;)
OdpowiedzUsuńWspomnienie dzieciństwa :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wyszły;)
OdpowiedzUsuńNigdy sama nie robiłam. Wyglądają super :)
OdpowiedzUsuńTaki krem do rurek bardzo lubię :) Jest zdecydowanie najlepszy :)))
OdpowiedzUsuńNa pewno pycha tylko czy dam radę
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak to nic trudnego :)
Usuńu mnie w domu mama z siostrą zajadałby, aż im się uszy trzęsą, a ja nie wiem dlaczego, ale w ogóle nie jestem jakoś :(
OdpowiedzUsuńAle kształt zawsze zachwyca :)
Wspaniałe rureczki ci wyszły :-)
OdpowiedzUsuńNigdy takich nie jadłyśmy a wyglądają cudnie :D Muszą być bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam domowych, a za sklepowymi nie przepadałam. Ciekawi mnie ich smak, czy bardzo się różnią, podejrzewam, że pewnie tak - że są o niebo lepsze !
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie rurki, mogłabym codziennie jedną pochłonąć do kawy
OdpowiedzUsuń