Strony

Kategorie

piątek, 25 marca 2016

Mazurek cytrynowy

I już prawie święta. Mam nadzieję, że pogoda dopisze i będzie można pospacerować spalając kalorie. Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję na mazurek. Był już mazurek chałwowy, czekoladowy, kajmakowy, a dzisiaj kolej na  cytrynowy. Ciekawa jestem czy Wy pieczecie mazurki na święta, a jeśli tak to jakie.
Prócz mazurków robię też inne ciasta, które możecie zobaczyć tutaj
A teraz zapraszam na kruche ciasto z cytrynowym kremem.

Ciasto
1 i 1/4 szklanki mąki
100 g masła
2 łyżki cukru pudru
1 jajko
1 żółtko

Wszystkie połączyć i zagnieść ciasto.
Owinąć ciasto w folię i odstawić do lodówki na około 2 godziny.
Po tym czasie rozwałkować placek o grubości 1 cm. Wyciąć jajko, a następnie brzegi ciasta podwyższyć na 2 cm. Ponakłuwać ciasto widelcem i piec w 200 stopniach C około 15 minut.

Masa cytrynowa
200 g śmietany kremówki
2 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
100 g masła
sok z dwóch cytryn
2 płaskie łyżeczki żelatyny

Jajka z cukrem ubić na parze . Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać stopniowo wystudzone ubite na parze jajka. Dodać wyciśnięty sok z cytryny i ubitą na sztywno śmietanę.
Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości zimnej wody, a następnie podgrzać i przestudzić.
Wlać do masy i wszystko wymieszać.
Wyłożyć na wystudzone ciasto i udekorować według własnego pomysłu.

mazurek cytrynowy


5 komentarzy:

  1. W tym roku nie piekę mazurka, ale taki cytrynowy prezentuje się pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładny! U nas w domu cytrynowe najczęściej robi się tylko biszkopty. Jednak z chęcią spróbowałabym i mazurka :) Lubię lekko kwaskowe posmaki :) Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały mazurek, kochana życzę wspaniałych Świąt Wielkanocnych spędzonych w rodzinnej i radosnej atmosferze :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczny! To nic, że cytrynowy bo i tak byśmy zjadły go całego :D

    OdpowiedzUsuń