Polecam, bo robi się szybko, nie opada :) i w smaku jest rewelacyjny.
Ja polałam go kajmakiem, ale można również polać czekoladą, polewą owocową.
Próbowałam go zrobić z sera wiaderkowego, ale zdecydowanie polecam tradycyjny twaróg.
Nie chciało mi się sera mielić przez maszynkę, dlatego potraktowałam go blenderem co i Wam również polecam, bo mniej pracy :)
Składniki
Spód
200 g herbatników
100 g masła
Masło rozpuścić. Herbatniki pokruszyć drobno i połączyć z masłem.
Wyłożyć dno tortownicy (24 cm ) ciasteczkami i lekko ubić. Schłodzić chwilę w lodówce.
Ser
1 kg sera twarogu
1 1/4 szklanki cukru pudru
4 żółtka
150 g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mleka
Dodatkowo
1 puszka kajmaku
posypka karmelowa
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na gładką masę. Ser zmielić przez maszynkę. ja zblendowałam, a następnie dodać go do utartej masy i zmiksować.
Włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu stale mieszając, aby się nie przypalił.
Kiedy zacznie już bulgotać wlać mleko z wymieszaną mąką ziemniaczaną i gotować aż masa będzie gęsta.
Wylać na spód ciasteczkowy i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Na wierzch sernika wyłożyć masę kajmakową i ozdobić posypką.
sernik gotowany z kajmakiem
Takiego sernika nigdy nie piekłem. Ciekawa sprawa może dodam 2 żółtka więcej. Na swoje imieniny zrobię
OdpowiedzUsuńPolecam, a żółtka można dodać :)
UsuńCałe wieki nie jadłam sernika gotowanego. U nas robiło się zazwyczaj z galaretką i powidłem/dżemem. Ciekawy pomysł z kajmakiem. Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńGotowanego jeszcze nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki a gotowany jest po prostu pyszny :-)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Ja sobie na święta zrobiłam sernik bez masła i cukru, na górę dałam mus pomarańczowy, wyszedł pyszny, ale brzydki :D
OdpowiedzUsuńA to nowość, ciekawie ;D
OdpowiedzUsuńpycha! uwielbiam serniki
OdpowiedzUsuńRaz zrobiłyśmy i sernik nam się rzadki zrobił oraz kwaśny, więc podchodzimy do tej wersji jak do jeża :D
OdpowiedzUsuńA twaróg ma być tłusty czy chudy
OdpowiedzUsuńDałam półtłusty, ale każdy będzie dobry.:)
UsuńNa jaka tortownice sa produkty?
OdpowiedzUsuńNa tortownicę o średnicy 24 cm
Usuń