Może i Wy skusicie się na takie placki.
Składniki
150 g serka wiejskiego
2 jajka
1 szklanka mleka
1 czubata szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier do smaku
olej do smażenia
Wszystkie składniki włożyć do miski i dokładnie wymieszać. W razie gdy ciasto jest zbyt rzadkie należy dodać odrobinę mąki.
Cukru dodajemy według własnego smaku.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki na rumiany kolor z dwóch stron.
placki z serka wiejskiego
Ale mi narobiłaś smaku na takie placki! Z dżemem zjadłabym chyba z 10 :)
OdpowiedzUsuńrobię takie od dawna, smakowite:)
OdpowiedzUsuńWszelkie twarożkowe placuszki i tym podobne lubię. Czasem robię je też z takiego twarogu prawdziwego wiejskiego, od krówki ;) Kocham ten smak :) Ja dodaję jeszcze cukier waniliowy do środka, mają nieco podkręcony smaczek. Pozdrawiam, miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placki :-)
OdpowiedzUsuńMuszą być bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuńDo tego tylko kompocik wiśniowy i byłabym w niebie :}
OdpowiedzUsuńKiedyś zrobiłyśmy podobne i również bardzo nam smakowały :)
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam placki z serka wiejskiego, ale z kurczakiem i kukurydzą. Na słodko jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuń