środa, 30 marca 2016

Placki z serka wiejskiego

Placki na bazie serka wiejskiego. Delikatne, puszyste i bardzo smaczne. Idealne na śniadanie lub kolację. Do tego szklanka mleka lub kakao. Ja posypałam placki cukrem pudrem, ale Wy możecie podać również z owocami, dżemem lub śmietaną. Ze wszystkimi tymi dodatkami  smakują wybornie.
Może i Wy skusicie się na takie placki.


Składniki
150 g serka wiejskiego
2 jajka
1 szklanka mleka
1 czubata szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier do smaku

olej do smażenia

Wszystkie składniki włożyć do miski i dokładnie wymieszać. W razie gdy ciasto jest zbyt rzadkie należy dodać odrobinę mąki.
Cukru dodajemy według własnego smaku.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki na rumiany kolor z dwóch stron.

placki z serka wiejskiego



8 komentarzy:

  1. Ale mi narobiłaś smaku na takie placki! Z dżemem zjadłabym chyba z 10 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robię takie od dawna, smakowite:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszelkie twarożkowe placuszki i tym podobne lubię. Czasem robię je też z takiego twarogu prawdziwego wiejskiego, od krówki ;) Kocham ten smak :) Ja dodaję jeszcze cukier waniliowy do środka, mają nieco podkręcony smaczek. Pozdrawiam, miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Do tego tylko kompocik wiśniowy i byłabym w niebie :}

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś zrobiłyśmy podobne i również bardzo nam smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio robiłam placki z serka wiejskiego, ale z kurczakiem i kukurydzą. Na słodko jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń