A dlaczego? Bo można do niego dodać warzywa jakie tylko chcemy i zawsze będzie smaczny.
Idealnie pasuje do ziemniaków, ryżu, makaronu, kaszy czy klusek. Bardzo smaczne i syte danie.
Ja zrobiłam z szynką, ale może być również karkówka lub łopatka.
Składniki
500 g szynki bez kości (może być karkówka, łopatka)
1 brokuł
1 cebula
2 średnie marchewki
1 mała czerwona papryka
1 pietruszka
kawałek selera
1 gałązka selera naciowego
7-8 pieczarek
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2,5 szklanki wody
sól
pieprz
1 liść laurowy
słodka papryka
ostra papryka
2 łyżki masła klarowanego
Masło roztopić w rondlu i przyrumienić na nim mięso pokrojone w kostkę i oprószone solą i pieprzem .Dodać cebulę pokrojoną w piórka i chwilę smażyć.
Marchewkę, pietruszkę, seler, pieczarki pokroić w plasterki i dodać do mięsa. Wszystko zalać wodą, dodać pokrojony, paprykę, seler naciowy, liść laurowy i dusić na wolnym ogniu aż warzywa i mięso będą miękkie.
Na koniec wkładamy brokuła podzielonego na różyczki i dusimy jeszcze do jego miękkości.
W razie potrzeby mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w małej ilości wody, wlać do sosu i zagotować.
Doprawić solą, pieprzem, i paprykami.
gulasz z warzywami
Szkoda, że moja mama nie znała tego przepisu, maiłabym jeszcze lepsze wspomnienia. Pysznie wygląda. tyle kolorów i jak sie domyślam również zapachów.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia
już dawno gulaszu nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię taki gulasz "śmietnik". JAk trzeba wyczyścić lodówkę i zamrażarkę :) Kolorowa ta twoja wersja gulaszu :)
OdpowiedzUsuńPyszny :) Bardzo często robi się u mnie podobny w domu. Nie wiem jak można by było nie lubić gulaszu - ja go absolutnie uwielbiam :) Pychota! Mniam. Teraz mam dzięki Tobie ochotę na gulasz pyszny i domowy. Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńTakie dania są najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńprzepyszny gulasz :) i można właśnie do niego wrzucić wszystko co się nam podoba :)
OdpowiedzUsuń