Trochę zabawy przy owijaniu, ale to taka miła praca z ciastem.
Może i Wy skusicie się na zrobienie takich wianuszków. Ja posypałam je makiem, ale również można wykorzystać sezam, czarnuszkę lub orzechy.
Składniki
4 szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1 jajko
4 łyżki cukru
200 ml kwaśnej śmietany
250 g masła
dodatkowo
1 jajko
suchy mak
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać posiekane masło, cukier,jajko i śmietanę wymieszaną z drożdżami. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto.
Z ciasta uformować wałek i podzielić go na około 15 kawałków.
Z każdej części uformować wałeczek o grubości ołówka.
Z części wałeczka uformować kółko, a drugim końcem oplatać je tak, aby powstał wianuszek.
Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż będą rumiane.
wianuszki z makiem
Przydałyby mi się teraz takie do porannej herbaty :)
OdpowiedzUsuńale cudowne:)
OdpowiedzUsuńWiesz na co mam ochotę. Wspaniałe drożdżowe wypieki, z wyglądu podobne do obwarzanków, rumiane z makiem na wierzchu! W samo sedno :) Pycha! Pozdrowionka cieplutkie! :)
OdpowiedzUsuńwyszły super !
OdpowiedzUsuń