Składniki
2 szklanki kaszy jęczmiennej
250 g pieczarek
200 g boczku
1 cebula
100 g sera żółtego
koperek
sól
pieprz
1 łyżka oleju
Kaszę ugotować w posolonej wodzie.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim boczek pokrojony w kostkę, a następnie dodać cebulę drobno pokrojoną i pieczarki pokrojone w półplasterki.
Smażyć co jakiś czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem.
Do naczynia żaroodpornego włożyć połowę ugotowanej kaszy, wyłożyć na nie usmazone pieczarki z boczkiem i przykryć pozostałą kaszą.
Na wierzch ułożyć plasterki sera. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ser się rozpuści i zapiekanka bokami się zarumieni.
Podawać posypaną koperkiem.
kasza jęczmienna zapiekana z pieczarkami
szybko i smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBrzmi fantastycznie :>
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś zapiekankę z udziałem kaszy jęczmiennej i pieczarek, to połączenie jest znakomite. Z uwagi na znaczący udział pieczarek w potrawie zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2016 :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kasze jaglana!
OdpowiedzUsuńMusze zapamietac!
:)
Jak zawsze u Ciebie fantastyczna, apetyczna zapiekanka! Zdecydowanie nieznany mi sposób podania kaszy jęczmiennej. Pozdrowionka! :)
OdpowiedzUsuńkasza...uwielbiam !
OdpowiedzUsuńKAsza jęczmienna ma swój charakterystyczny smak, który nam bardzo odpowiada :) Takie połączenie brzmi świetnie :)
OdpowiedzUsuń