Na blogu znajdziecie również łososia podaną na szpinaku i pieczarkach. (przepis)
Składniki
4 pojedyncze piersi z kurczaka
450 g mrożonego szpinaku
200 ml śmietany 18%
2 ząbki czosnku
3 jajka
sól
pieprz
ostra papryka
1 łyżka masła klarowanego
2 łyżki oleju
Na patelni rozgrzać masło i przesmażyć chwilę rozmrożony szpinak. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i wbić jajka. Doprawić solą i pieprzem Usmażyć wszystko razem mieszając.
Pierś z kurczaka naciąć tak aby zrobić kieszonkę w środku. Oprószyć solą, pieprzem . Do każdej kieszonki nałożyć usmażony szpinak i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Skropić całość olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż mięso będzie upieczone.
Pozostałą część szpinaku która nam została ponownie zagrzać na patelni. Dodać śmietanę i doprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Chwilę smażyć.
Mięso podawać polane sosem.
kieszonki z kurczaka w sosie śmietanowo-szpinakowym
kurczak i szpinak, pyszna para:)
OdpowiedzUsuńLubię szpinak w takim wydaniu. Pysznie wygląda danie. Mogłabym mieć dziś taką porcję wspaniałego smaku na obiadek. Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńDanie z serii tych, które każdy powinien skosztować chociaż raz. Klasyk :)
OdpowiedzUsuńwww.dziurawykociol.pl
Połączenie idealne ;) Wygląda bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię połaczenie drobiu, szpinaku i śmietany :) Pyszny obiadek !
OdpowiedzUsuńPieknie i apetycznie wyglądają na tym sosie szpinakowym :)
OdpowiedzUsuńDobrze zrobione cycki smakowite dla buzi. Przyniosą wiele rozkoszy kulinarnych trzeba zrobić. Wszystko mam oprócz szpinaku ale do kupienia. a jeszcze na stole imieninowym odpowiedni trunek. Wzbudzi zachwyt.
OdpowiedzUsuńObiad idealny!
OdpowiedzUsuń