Wszystko razem do jednego naczynia i do piekarnika siup :) . Potem na stól i mamy bardzo szybki obiad.
Może i Wy się skusicie na taki schab zapiekany z warzywami
Składniki
500 g schabu bez kości
1 czerwona papryka
4 ziemniaki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 pomidor
200 ml śmietany
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyzka masła klarowanego
sól
pieprz
słodka papryka
Schab pokroić w paski, oprószyć solą i pieprzem. Wszystko wymieszać i podsmażyć na rozgrzanym maśle około 3-4 minut.
Przełożyć mięso wraz z tłuszczem do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki obrać i pokroić w ósemki, układając pomiędzy mięsem. Cebulę, paprykę , pomidor i czosnek pokroić i dodać do mięsa.
Wszystko oprószyć solą.
Śmietanę wymieszać z ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem, papryką i wlac na zapiekankę.
Piec w 180 stopniach do momentu aż ziemniaki będą miękkie i zapiekanka lekko przyrumieniona.
schab zapiekany z warzywami
wczoraj miałam taką zapiekaną karkówkę, lubię takie dania:)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja obiadowa :-)
OdpowiedzUsuńpyszny !
OdpowiedzUsuńOoo, a ja właśnie mam schab w zamrażalce i zero pomysłu co by tu z niego wyczarować. ALe piękna zapiekanka. Pyszności! Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńLubię takie potrawy na obiad :) U mnie dziś niestety leje, jest zimno, szaro i jeszcze wieje silny wiatr. Ach, ta wiosna...
OdpowiedzUsuńWarzywa do mięska muszą być :D My dodałybyśmy jeszcze czegoś zielonego :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie dania! ;)
OdpowiedzUsuńPysznie, a przy okazji ma zaletę, że to taki jednogar i mało sprzątania ;)
OdpowiedzUsuń