Drożdżowe ciasto w formie warkocza. Taka pyszna cynamonowa bułka. Idealna na śniadanie lub podwieczorek ze szklanką mleka lub kakao. Kiedy piekłam to ciasto zapach cynamonu i ciasta wypełniał mieszkanie. Skojarzyło mi się trochę z zapachem świąt. Może i Wy upieczecie taką bułeczkę. Mi wyszły dwa spore warkocze. Jeden zjedliśmy jeszcze ciepły, bo takie najbardziej lubię.
Składniki na dwa mniejsze lub jeden duży
Składniki na dwa mniejsze lub jeden duży
500 g mąki pszennej
2 jajka M
250 ml ciepłego mleka
2 łyżki cukru waniliowego
30 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki cukru
80 g masła
masa
60 g rozpuszczonego masła
1 łyżeczka cynamonu
5 łyżek brązowego cukru
Wszystko razem wymieszać
Do kubeczka pokruszyć drożdże , wsypać 1 łyżkę cukru , wlać 3 łyżki mleka i rozetrzeć .
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier , cukier waniliowy i sól.
Masło roztopić i przestudzić.
Do ciepłego mleka dodać jajka i roztrzepać widelcem, a następnie dodać roztopione masło. Wszystko wymieszać i wlać do miski z mąką. Dodać wyrośnięte drożdże. Wszystko wymieszać łyżką do połączenia się składników. Wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i zagnieść ciasto na gładko.
Ponownie przełożyć ciasto do miski , nakryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm
i posmarować masłem wymieszanym z cukrem i cynamonem. Zwinąć w rulon. Rozciąć nożem wzdłuż rulonu zostawiając 5 cm nie przecięte na końcu.
Przekładać wzajemnie ze sobą dwa końce, zwinąć w koło i połączyć.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do wyrośnięcia. Posmarować resztką masła z cynamonem i piec w 180 stopniach C do momentu aż będzie rumiane.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier , cukier waniliowy i sól.
Masło roztopić i przestudzić.
Do ciepłego mleka dodać jajka i roztrzepać widelcem, a następnie dodać roztopione masło. Wszystko wymieszać i wlać do miski z mąką. Dodać wyrośnięte drożdże. Wszystko wymieszać łyżką do połączenia się składników. Wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i zagnieść ciasto na gładko.
Ponownie przełożyć ciasto do miski , nakryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm
i posmarować masłem wymieszanym z cukrem i cynamonem. Zwinąć w rulon. Rozciąć nożem wzdłuż rulonu zostawiając 5 cm nie przecięte na końcu.
Przekładać wzajemnie ze sobą dwa końce, zwinąć w koło i połączyć.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do wyrośnięcia. Posmarować resztką masła z cynamonem i piec w 180 stopniach C do momentu aż będzie rumiane.
warkocz drożdżowy cynamonowy
U mnie w domu też ciasto drożdżowe znika jeszcze ciepłe. Wtedy jest najlepsze :)
OdpowiedzUsuńjaki rumiany:)
OdpowiedzUsuńTaki warkocz zjadłabym teraz na śniadanko :)
OdpowiedzUsuńPiękny. Ja drożdżówy mogę jeść na wszelakie możliwe sposoby- bardzo lubię. Cynamonowe jadłam tylko z jabłkiem. Piękny warkocz :) Pozdrowionka cieplutkie :)
OdpowiedzUsuńTeż taki często robię bo pysznie smakuje :-)
OdpowiedzUsuńMniammmmm ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńMniammm kocham ciasto drożdżowe :)
OdpowiedzUsuńJeszcze takiego nie robiłyśmy a zawsze nas urzeka! :D Super wygląda :)
OdpowiedzUsuń