środa, 13 kwietnia 2016

Warkocz drożdżowy cynamonowy

Drożdżowe ciasto w formie warkocza. Taka pyszna cynamonowa bułka. Idealna na śniadanie lub podwieczorek ze szklanką mleka lub kakao. Kiedy piekłam to ciasto zapach cynamonu i ciasta wypełniał mieszkanie. Skojarzyło mi się trochę z zapachem świąt. Może i Wy upieczecie taką bułeczkę. Mi wyszły dwa spore warkocze. Jeden zjedliśmy jeszcze ciepły, bo takie najbardziej lubię.

Składniki na dwa mniejsze lub jeden duży
500 g mąki pszennej
2 jajka M
250 ml ciepłego mleka
2 łyżki cukru waniliowego
30 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki  cukru
80 g masła

masa
60 g rozpuszczonego masła
1 łyżeczka cynamonu
5 łyżek brązowego cukru
Wszystko razem wymieszać 

Do kubeczka pokruszyć drożdże , wsypać 1 łyżkę cukru , wlać 3 łyżki mleka i rozetrzeć .
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier , cukier waniliowy i sól.
Masło roztopić i przestudzić.
Do ciepłego mleka dodać jajka i roztrzepać widelcem, a następnie dodać roztopione masło. Wszystko wymieszać i wlać do miski z mąką. Dodać wyrośnięte drożdże. Wszystko wymieszać łyżką do połączenia się składników. Wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i zagnieść ciasto na gładko.
Ponownie przełożyć ciasto do miski , nakryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm
i posmarować masłem wymieszanym z cukrem i cynamonem. Zwinąć w rulon. Rozciąć nożem wzdłuż rulonu zostawiając 5 cm nie przecięte na końcu.
Przekładać wzajemnie ze sobą dwa końce, zwinąć w koło i połączyć.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do wyrośnięcia. Posmarować resztką masła z cynamonem i piec w 180 stopniach C do momentu aż będzie rumiane.


warkocz drożdżowy cynamonowy




8 komentarzy:

  1. U mnie w domu też ciasto drożdżowe znika jeszcze ciepłe. Wtedy jest najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki warkocz zjadłabym teraz na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny. Ja drożdżówy mogę jeść na wszelakie możliwe sposoby- bardzo lubię. Cynamonowe jadłam tylko z jabłkiem. Piękny warkocz :) Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też taki często robię bo pysznie smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniammm kocham ciasto drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze takiego nie robiłyśmy a zawsze nas urzeka! :D Super wygląda :)

    OdpowiedzUsuń