Do tego surówka i już obiad gotowy. Na blogu znajdziecie również pulpety w sosie koperkowym czy pulpety w sosie pomidorowym. Ja lubię wszystkie i chętnie je robię.
Taki sposób na wykorzystanie mięsa mielonego.
Składniki
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
2 kromki czerstwego chleba
1 jajko
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka bułki tartej
sól
pieprz
mąka do oprószenia
2 łyżki masła klarowanego
sos
250 g pieczarek
200 ml śmietany 18%
sól
pieprz
liść laurowy
1 łyżeczka mąki (opcjonalnie)
koperek
Mięso, cebulę drobno posiekaną, namoczony i odciśnięty chleb oraz pozostałe składniki dokładni wymieszać.
Z masy mięsnej uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące i delikatnie obsmażyć na rozgrzanym maśle.
W rondlu zagotować 1,5 l wody i włożyć pulpety, liść laurowy oraz pokrojone w plasterki pieczarki.
Wszystko gotować na wolnym ogniu około 30 minut.
Śmietanę wymieszać z mąką i trzema łyżkami sosu po czym wlać do rondla, doprawić solą, pieprzem i zagotować.
Posypać koperkiem.
pulpety w sosie pieczarkowym
jako fanka pulpetów spróbuję:)
OdpowiedzUsuńLubię takie dania. Super smakują :-)
OdpowiedzUsuńKuszące :)
OdpowiedzUsuńsmacznie :)
OdpowiedzUsuńTakie zestawienia skladników zawsze mi się kojarzą z prawdziwym polskim daniem
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła takie pulpety :) Uwielbiam sos pieczarkowy. Ale dawno nie jadłam takich pyszności. Ty to wiesz jak mi trafić w gusta i skusić :) Serdeczne pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńSmakowite!:)
OdpowiedzUsuńPyszności! Uwielbiam takie pulpeciki!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite te pulpety :) I sos pieczarkowy <3
OdpowiedzUsuńAkceptuję jak mam zięcia to i wnuczki to pulpety dla nich optymalna potrawa. A spędzają u mnie dużo czasu.
OdpowiedzUsuńPyyychota! Świetny przepis! :)
OdpowiedzUsuńPULPETY JAK TO PULPETY.ZAWSZE DOBRE!!!SMACZNEGO
OdpowiedzUsuńA jakiego sosu pani użyła ?
OdpowiedzUsuńSos podałam jak zrobić w przepisie
UsuńŚmietana kwaśna czy słodka
OdpowiedzUsuńsłodka lub kwasna
Usuń