piątek, 15 kwietnia 2016

Ryba po indiańsku

Jak na piątek przystało mam dla Was rybę po indiańsku. Takie szybkie jednogarnkowe danie.
Udało mi się kupić brzuszki z dorsza, które bardzo lubię. Smaczna ryba, świeża i nie jest mrożona, dzięki czemu nie płacę za wodę zamrożoną.
Na blogu znajdziecie również inne przepisy z rybami takie jak zapiekane, smażone, itp (tutaj)
Inspiracja: prl-kuchniadanusi.blogspot.com

Składniki

800 g filetów z dorsza
5 średnich ziemniaków
1 czerwona papryka
1 papryka chilli
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 puszka pomidorów bez skóry
2 łyżki masła klarowanego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 liść laurowy
sól
pieprz

W rondlu rozgrzać masło klarowane i podsmażyć cebulę drobno pokrojoną, a następnie dodać posiekany drobno czosnek, paprykę pokrojoną w kostkę, papryczkę chilli bez pestek drobno posiekaną, liść laurowy, kmin  i mieszając smażyć około 5 minut. Wlać puszkę pomidorów, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę ostrą, posolić, popieprzyć i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu.
Jak ziemniaki będą juz miękkie włożyć rybę pokrojoną na kawałki, oprószoną solą, pieprzem i skropioną sokiem z cytryny. Rybę ułożyć na wierzchu potrawy i ponownie dusimy pod przykryciem aż rybka będzie gotowa. (około 12 minut)

ryba po indiańsku


8 komentarzy:

  1. nie znałam takiego pomysłu na rybkę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię nowe pomysły na przyrządzanie ryb. Ten jest dla mnie zupełną nowością. A jaka nazwa oryginalna. Ale danie wygląda kusząco. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zięć przywozi z wybrzeża świeżego dorsza w dowolnej ilości. Sprawa do zastosowania.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie ! A ta nazwa jest świetna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rybki w ten sposób jeszcze nie jadłyśmy :) Musi super smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawy pomysł na rybkę :) w takim wydaniu jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń