Zapraszam również tutaj po inne przepisy na dania mięsne.
2 golonki indycze
200 ml śmietany
1 pęczek koperku
2 łyżki masła klarowanego
2 szklanki wody
1 łyżeczka mąki
sól
pieprz
Golonki oprószyć solą, pieprzem i usmażyć na maśle z dwóch stron na rumiano.
Całość podlać wodą i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie. W trakcie duszenia uzupełniać wodę. Mięso wyjąć na talerz, a do rondla wlać śmietanę wymieszaną z łyżeczką mąki. Zagotować, doprawić solą i pieprzem. Na koniec wsypać koperek i włożyć mięso.
golonka z indyka w sosie koperkowym
dawno już golonek z indyka nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńU mnie nie tak dawno były. Ale nie w takim wspaniałym sosie. Od razu miałabym na nie większą ochotę. Uwielbiam koperek. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJak zawsze w takich daniach, najbardziej lubimy biały sos :)
OdpowiedzUsuńtakiej wersji golonek jeszcze nie jadłam, pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuń