Mało pracy, a smak rewelacja. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tak pieczonego kurczaka to szczerze polecam.
1 kurczak
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
2 łyżki oleju
1/4 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 ciemne piwo
Kurczaka umyć i osuszyć. Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce wraz z olejem i dokładnie natrzeć kurczaka. Końcówki skrzydełek owinąć folią aluminiową. Zdjąć z butelki wszystkie naklejki., odlać połowę piwa i uzupełnić do pełna wodą. W czasie pieczenia uzupełniać piwo w butelce. Nadziać kurczaka na butelkę z piwem i piec w 180 stopniach C aż kurczak będzie rumiany i upieczony.
kurczak pieczony na piwie
kiedyś często tak robiłam kurczaka:)
OdpowiedzUsuńo kurczę,,,tak nigdy nie robiłam
OdpowiedzUsuńOj wygląda imponująco. W piwie kurczaka jeszcze nie piekłam, ani nie jadłam. Ale przy najbliższej okazji hmm- czemu by nie spróbować. Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam <3 A z pieczonymi ziemniaczkami to już w ogóle niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńO matko... akurat jesteśmy po zajęciach anatomicznych i dość naoglądałyśmy się mumifikowanych części ciał... kurczak wygląda podobnie xD Haha ale na pewno jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńWygląda jak moja stara po solarium, zawsze smakowita jak piwem poprawię. Serio OK
OdpowiedzUsuńJestem pełna uznania dla pani pomysłu i kunsztu kulinarnego. Słowa mojej jak wyżej. A jeszcze pozdrowienia
OdpowiedzUsuńRaczej na butelce nie na piwie, ponieważ szyjka wystaje z kurczaka a piwo odparowuje i idzie w komin, czyli w wentylacje wiele tak osób piecze wzorując się na zamieszczonych zdjęciach przy przepisach pozdrawiam pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPiwo oblewa kurczaka, kiedy się piecze, dlatego należy uzupełniać w czasie pieczenia jego zawartość w butelce. Pozdrawiam
Usuńno nie całkiem tak jest
OdpowiedzUsuńWedług mnie jest tak. Pozdrawiam ciepło
Usuń