I obiad gotowy. Prosto, klasycznie i bardzo smacznie.
600 g szynki wieprzowej
2 średnie cebule
2 szklanki wody
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka sosu sojowego
1 liść laurowy
1 łyżka mąki
sól
pieprz
natka pietruszki
Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm. Każdy kotlet oprószyć solą i pieprzem/
W rondlu rozgrzać masło, zeszklić cebulę pokrojoną w piórka.
Dodać mięso i zrumienić je lekko z dwóch stron, a następnie wlać wodę, dodać liść laurowy, sos sojowy i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. W razie potrzeby uzupełniać wodę.
Mąkę wymieszać z wodą i wlać do rondla, kiedy mięso będzie już miękkie. Doprawić solą, pieprzem i zagotować aż sos zgęstnieje.
Posypać natką pietruszki i wymieszać.
szynka duszona w sosie
tradycyjne,smaczne danie:)
OdpowiedzUsuńAż nabrałam ochoty na takie jedzonko. Szynka wygląda wspaniale. A jaki apetyczny sos. Mniam :) Domowe obiadki najlepsze. Pozdrowionka cieplutkie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam mięsko, taką szyneczkę chętnie bym teraz zjadła na obiad :)
OdpowiedzUsuńCiekawie musi smakować :)
OdpowiedzUsuńCo tu komentować wystarczy sięgnąć jak kupię szynkę
OdpowiedzUsuńWłaśnie się piecze. Smak sosiku rewelacja!
OdpowiedzUsuńDziękuję pozdrawiam
UsuńDzisiaj zrobiłam mężowi na obiad. PYCHA !!!
OdpowiedzUsuń