poniedziałek, 23 maja 2016

Kurczak pieczony na piwie

Kurczak pieczony na piwie. Chrupiąca skórka, w środku soczysty, mięciutki. Uwielbiam takie mięso. Do tego pieczone ziemniaczki, surówka i pyszny obiad gotowy.
Mało pracy, a smak rewelacja. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tak pieczonego kurczaka to szczerze polecam.

1 kurczak
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
2 łyżki oleju
1/4 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 ciemne piwo

Kurczaka umyć i osuszyć. Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce wraz z olejem i dokładnie natrzeć kurczaka. Końcówki skrzydełek owinąć folią aluminiową. Zdjąć z butelki wszystkie naklejki., odlać połowę piwa i uzupełnić do pełna wodą. W czasie pieczenia uzupełniać piwo w butelce. Nadziać kurczaka na butelkę z piwem i piec w 180 stopniach C aż kurczak będzie rumiany i upieczony.


kurczak pieczony na piwie


11 komentarzy:

  1. kiedyś często tak robiłam kurczaka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. o kurczę,,,tak nigdy nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj wygląda imponująco. W piwie kurczaka jeszcze nie piekłam, ani nie jadłam. Ale przy najbliższej okazji hmm- czemu by nie spróbować. Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam <3 A z pieczonymi ziemniaczkami to już w ogóle niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O matko... akurat jesteśmy po zajęciach anatomicznych i dość naoglądałyśmy się mumifikowanych części ciał... kurczak wygląda podobnie xD Haha ale na pewno jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda jak moja stara po solarium, zawsze smakowita jak piwem poprawię. Serio OK

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem pełna uznania dla pani pomysłu i kunsztu kulinarnego. Słowa mojej jak wyżej. A jeszcze pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  8. Raczej na butelce nie na piwie, ponieważ szyjka wystaje z kurczaka a piwo odparowuje i idzie w komin, czyli w wentylacje wiele tak osób piecze wzorując się na zamieszczonych zdjęciach przy przepisach pozdrawiam pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piwo oblewa kurczaka, kiedy się piecze, dlatego należy uzupełniać w czasie pieczenia jego zawartość w butelce. Pozdrawiam

      Usuń
  9. no nie całkiem tak jest

    OdpowiedzUsuń