Miałam okrągłe wafle, ale również możecie wykorzystać takie w kwadracie. Jeśli lubicie takie smaki to polecam.Idealny deser do herbaty,kawy.
Na blogu znajdziecie również wafle przekładane kajmakiem, a przepis tutaj
Składniki
1 opakowanie okrągłych wafli
250 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
4 łyżki kwaśnej śmietany (dałam 18%)
1 szklanka mleka w proszku
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki kawy cappuccino
Polewa
100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę, dodać śmietanę, mleko i utrzeć.
Wsypać do masy mleko w proszku i cappuccino. Dokładnie zmiksować na gładką masę.
Masą posmarować kolejno wafle układając jeden na drugim. Na koniec lekko docisnąć i pozostawiać w chłodnym miejscu
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (na parze) i posmarować przełożone wafle.
torcik waflowy cappuccino
ale fajny torcik:)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że przy okazji wafli można zrobić taki piękny torcik. Super pomysł. Szybki, bez pieczenia. Muszę przetestować przepis. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na torcik bez pieczenia :) Takie przepisy zawsze są u mnie mile widziane.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na torcik.
OdpowiedzUsuńDostałyśmy wafle bez glutenu i też planujemy takie cudo wykonać :)
OdpowiedzUsuńMniam mniam jak zrobię to na pewno zjedzą błyskawicznie.
OdpowiedzUsuńjako fanka kawy nie przeszłabym obojętnie :) przepyszny torcik :)
OdpowiedzUsuńDo herbatki jak najbardziej :D taka czarna z mlekiem – zamiast kawy jest swietna :) ostatnio pilam tą z teekanne i naprawdę ma mocny aromat :)
OdpowiedzUsuń