A jakie są Wasze ulubione zapiekanki?
Składniki
300 g makaronu świderki
1 pęczek zielonych szparagów
1 pęczek botwiny
400 ml śmietany (dałam 18 %)
3 jajka
4 łyżki startego sera grana padano
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz
papryka ostra
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić na sicie i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na patelni rozgrzać masło i dodać pokrojoną botwinę bez buraków.
Smażyć mieszając, lekko posolić i popieprzyć. Całość wyłożyć na makaron.
Szparagi pokroić na mniejsze kawałki i wyłożyć na botwinę.
Śmietanę wymieszać z jajkami,doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
Całość wlać na zapiekankę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 15 minut Przed końcem pieczenia posypać serem i wstawić na około 5 minut do piekarnika.
Gotowe!
zapiekanka makaronowa z botwiną i szparagami
w sam raz na szybki i pyszny obiad:)
OdpowiedzUsuńBotwinki jeszcze nie jadłam w zapiekance. Ale bardzo ją lubię i z chęcią bym spróbowała! Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na botwinkę! :) Uwielbiam zapiekanki!
OdpowiedzUsuńJa też lubię tego typu zapiekanki :) Z botwinką i szparagami musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńPolecam jest bardzo smaczna
UsuńOstatnio robiłem pani zupę z botwinki. Była bardzo dobra to wykorzystam powyższy przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam
UsuńA jaki czas pieczenia? bo zapomniała chyba Pani dopisać :/
OdpowiedzUsuńJuż uzupełniłam czas pieczenia. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńCoś w tym roku mało u nas w kuchni botwinki :/
OdpowiedzUsuńSuper danie :)