Na blogu znajdziecie również inną propozycję faszerowanych pieczarek z mięsem, a przepis znajdziecie tutaj Zapraszam do wypróbowania.
Składniki
5 dużych pieczarek
0,5 szklanki kuskusu
4 zielone szparagi
1 mały pomidor
1/2 czerwonej papryki
1 mała cebula
2 łyżki masła klarowanego
4 łyżki startego zółtego sera
sól
pieprz
Kuskus zalać wrzącą wodą tak, aby woda przykrywała go około 1 cm i posolić. Wszystko wymieszać i odczekać aż się zrobi miękki.
Na patelni rozpuścić masło , podsmażyć lekko cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie dodać paprykę pokrojoną, i szparagi. Wszystko smażyć około 5 minut stale mieszając.Oprószyć solą i pieprzem.
Wszystko wymieszać z kuskusem, dodać pokrojone pomidory.
Napełniać pieczarki farszem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Pod koniec zapiekania posypać każdą pieczarkę żółtym serem i piec ponownie aż ser się rozpuści.
pieczarki faszerowane kuskusem i szparagami
ale fajnie nadziane:)
OdpowiedzUsuńMniam :) Pieczarki faszerowane są super. Już różne farsze do nich nieraz przygotowywałam, ale szparagi i kuskus to fajne, nietypowe połączenie na jakie mam ochotę :) Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńsuper przekąska :)
OdpowiedzUsuń