Żródło Ciasta S.Anastazji
Biszkopt
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką.
Foremkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem, tylko dół blaszki.
Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka.
Masa jogurtowa
1,5 l jogurtu naturalnego
9 łyżeczek żelatyny
cukier puder według własnego smaku
Jogurt zmiksować z cukrem pudrem, Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie i poczekać aż napęcznieje. Podgrzać w mikrofali lub w kąpieli wodnej, ale nie gotować.
Przestudzić i wlewać stopniowo do masy miksując.
Dodatkowo
2 galaretki zielone
2 galaretki truskawkowe
około 1 kg truskawek
Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu, ale w mniejszej ilości wody.
Ja na dwie galaretki dałam 700 ml wody.
Na ciasto wylewać lekko tężejącą galaretkę.
Składanie ciasta
biszkopt
1,2 masy jogurtowej
galaretka zielona
masa jogurtowa
truskawki
galaretka czerwona
truskawkowe marzenie
bardzo letnie:)
OdpowiedzUsuńFaktycznie ciasto wygląda jak marzenie :) Jakie piękne, wysokie, dostojne :) Też szalałam w weekend jeśli chodzi o pieczenie :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńapetyczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńJak z truskawkami to musi być idealne ciasto :) Pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńJest pyszny taki lekki w smaku i wyszedł za pierwszym razem :)
OdpowiedzUsuńJest pyszny taki lekki w smaku i wyszedł za pierwszym razem :)
OdpowiedzUsuńChciałabym zrobić to ciasto w tortownicy 23 cm. Nadaje się na tort dla męża, który uwielbia wszelkie połączenia pianki, galaretki i truskawek :) Jakie proporcje składników wtedy zachować?
OdpowiedzUsuńProponuję z 1/3 porcji
Usuń