Na blogu znajdziecie również wersję kuskusa z kurczakiem i rodzynkami
Składniki
1,5 szklanki kuskusu
1/2 pączka zielonych szparagów
1 duży pomidor
1 czerwona papryka
1 cebula
2 łyżki masła klarowanego
3 łyżki ketchupu pikantnego
sól
pieprz
Kuskus zalać wrzącą wodą tak, aby woda przykrywała go około 1 cm i posolić. Wszystko wymieszać i odczekać aż się zrobi miękki.
Na patelni rozpuścić masło , podsmażyć lekko cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie dodać paprykę pokrojoną, i szparagi. Wszystko smażyć około 5 minut stale mieszając.Oprószyć solą i pieprzem.
Wszystko wymieszać z kuskusem, dodać pokrojone pomidory. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i włożyć kuskus, polać ketchupem i podsmażyć na patelni około 3-4 minut mieszając.
Podawać na gorąco lub na zimno.
kuskus ze szparagami
kasze rządzą:)
OdpowiedzUsuńWidzę, że danie z patelni przepiękne. Lubię kuskus. Jedynie jego da się tak ekspresowo przyrządzić. A szparagi to już w ogóle pychota na całego. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń